Dostupni linkovi

Blinken i Lavrov: Dijalog važan, uprkos 'ozbiljnim razlikama'


Državni sekretar SAD Antony Blinken i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov
Državni sekretar SAD Antony Blinken i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov

Američki državni sekretar Antony Blinken i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvali su na saradnju Moskve i Washingtona tokom prvog sastanka zvaničnika na visokom nivou otkako je Joe Biden postao predsjednik SAD.

Blinken je na početku sastanka rekao da nije tajna da "imamo svoje razlike", ali je pozvao na saradnju s Rusijom kako bi svijet bio sigurniji. Upozorio je da će Washington odgovoriti ako Moskva bude "djelovala agresivno".

"Ako Rusija agresivno djeluje prema nama, našim partnerima, saveznicima, mi ćemo odgovoriti", naveo je američki državni sekretar na sastanku s ruskim kolegom na marginama sastanka Arktičkog vijeća u Reykjaviku prenosi AFP.

Međutim, dodao je da "ako lideri Rusije i Sjedinjenih Država mogu sarađivati ... svijet može biti sigurnije mjesto."

Lavrov je naglasio da Moskva i Washington imaju "ozbiljne razlike" te Rusija i Sjedinjene Države moraju sarađivati u sferama u kojima imaju zajedničke interese.

"Imamo ozbiljne razlike u procjeni međunarodne situacije, imamo ozbiljne razlike u pristupima zadacima koji se moraju riješiti radi normalizacije (međunarodne situacije)", rekao je Lavrov. "Naša je pozicija vrlo jednostavna: spremni smo razgovarati o svim pitanjima bez izuzetka, ali pod pretpostavkom da će rasprava biti iskrena, sa činjenicama na stolu i naravno na principu međusobnog poštovanja", javlja AP.

SAD i Rusija bi mogle zajedno raditi na suzbijanju pandemije korona virusa, borbi protiv klimatskih promjena, rješavanju nuklearnih programa Irana i Sjeverne Koreje, te sukoba u Afganistanu, istakao je Blinken.

"Tražimo predvidljiv, stabilan odnos s Rusijom za koji mislimo da je dobar za naš narod, dobar za ruski narod i za svijet", poručio je Blinken.

Odnos dvije države je nestabilan od marta kada je američki predsjednik Joe Biden rekao da predsjednika Vladimira Putina smatra "ubicom", što je Moskvu natjeralo da opozove svog ambasadora iz SAD na konsultacije. Diplomata se još nije vratio.

Rusija je spremna riješiti pitanja koja su preostala od prethodne američke administracije, dodao je Lavrov, referirajući se na mandat Donalda Trumpa.

Inače, ranije su američki i ruski zvaničnici najavili ovaj sastanak diplomata u glavnom gradu Islanda, kako bi se pripremili za potencijalni samit predsjednika Joea Bidena i Vladimira Putina narednog mjeseca.

XS
SM
MD
LG