Dostupni linkovi

Online kampanja učiteljice za spas ruskog jezika


Učiteljica ruskog jezika Tatjana Gartman
Učiteljica ruskog jezika Tatjana Gartman

Ruska vlada ponosna je na nastojanja da promovira ruski jezik u inozemstvu.

Web stranica agencije za pomoć Rossotrudničestvo promovira federalni program za ruski jezik za 2016.-2020., govoreći kako "hiljade ljudi danas studiraju ruski u uredima Rossotrudničestvo u mnogim zemljama svijeta", piše Radio Slobodna Evropa.

No učiteljica ruskog jezika u Nižnjem Novgorodu Tatjana Gartman misli da ovdje treba više pažnje posvetiti problemima gramatike. Kaže da su je izluđivali zloupotreba ruskog jezika, strašne gramatičke greške i, posebno, pogrešno naglašavanje uobičajenih ruskih riječi voditelja i moderatora na državnoj televiziji.

I kao bilo koji zabrinuti građanin 21. stoljeća pokrenula je YouTube kanal. Naziva ga "humanitarnim ratom" protiv TV ličnosti koje su izgubile vezu s jezikom pjesnika Aleksandra Puškina.

Gartman objavljuje sedmični video u kojem bilježi četiri ili pet slučajeva skrnavljenja ruskog jezika i ispravlja moderatore na isti način kako ispravlja svoje učenike u osnovnoj školi, ponekad i uz pomoć memorijskih tehnika za lakše pamćenje.

Ruska riječ "požarnik", kaže ona jednom moderatoru, je vrsta bube, dok je "požarni" vatrogasac.

"Usput, djelatnici te plemenite profesije stvarno su uvrijeđeni kad ih se nazove kukcima“, primjećuje ona.

Otvoreno za raspravu

Kao i kod drugih riječi koje Gartman objašnjava, i ova je otvorena za raspravu. "Pozharnik" je riječ koja se koristi u razgovoru za vatrogasca. Web stranica Russkiiyazyk.ru kaže da su "u savremenom ruskom jeziku riječi požarni i požarnik sinonimi, u smislu vatrogasca".

Gartman ponekad priznaje takva značenja, ali insistira na tome da se pojedinci koji se obraćaju na državnoj televiziji moraju držati najviših standarda.

U jednom je videu za primjer uzela poznatog novinara Vladimira Poznera zbog konfuzije sa dvije riječi: "jazikovi" (s naglaskom na pretposljednjem slogu), što znači da se odnosi na jezik – organ u ustima i "jazikovoi" (s naglaskom na posljednjem slogu), što se odnosi na jezik u lingvističkom smislu. Primjećuje da je u jednom programu Pozner pogrešno upotrijebio prethodni za drugi u nekoliko navrata, i da, nakon što to učini, njegov gost uživo počinje praviti istu grešku.

"Čini se da je autoritet novinara imao jak utjecaj na njega", kaže ona.

Do sada je Gartman objavila pet videozapisa, objavljujući svakog ponedjeljka po jedan. Već ima 11.000 pretplatnika i stotine hiljada pregleda, a svaki videozapis donosi desetke komentara gledatelja koji su na sličan način uznemireni kada čuju iskrivljeni ruski koji dolazi s TV ekrana.

Na kraju, Gartmanova ciljana publika obuhvata televizijske ličnosti - uključujući Ivana Urganta, Artijoma Šeinina i Vjačeslava Nikonova – koje kritikuje, a neki od njih već su počeli primati obavijesti.

U jednoj epizodi ona kritizira Aleksandra Prijanikova, voditelja programa za djecu pod nazivomn "Mi smo pismeni“ na kanalu za kulturu, zbog pogrešnog deklinovanja broja 200.000.

Neželjeni savjet

Prijanikov se žalio na društvenim medijima da ga nije dobro čula i traži javnu ispriku.

U narednoj epizodi, iako tvrdi da i dalje čuje grešku pri slušanju vrpce, Gartman nudi bezrezervno izvinjenje. Zatim mu zahvaljuje na drugom postu na društvenim medijima u kojem Prijanikov "uzvraća uslugu" za pružanje neželjenih savjeta sugerirajući da Gartman treba izgubiti "20 kilograma inače ćete imati problema s leđima". Taj post, piše Gartman, pokazao je Prijanikova kao "respektabilnog, kulturnog čovjeka dostojnog televizijskog kanala [Kultura] za koji radi".

Odmah ga je potom prozvala zbog još jedne još prostije greške o kojoj nema rasprave.

U drugoj epizodi, Gartman prati voditelja kanala Rossia-1 voditelja Vladimira Solovijova. Na pitanje lokalne web stranice u Nižnjem Novgorodu o incidentu, Solovijov je uzvratio kritikama na račun Gartmanove.

"Dobra dama mogla bi nazvati sve svoje kolege [učitelje i učiteljice] i pitati ih: 'Kako to da ih sve učimo toliko loše?'“ rekao je Solovijov.

Gartman završava svaku epizodu s optimističnom nadom da će to biti posljednja jer "možda će iznenada svi ruski moderatori početi govoriti bez grešaka".

"Ali ako se to ne dogodi, vidimo se narednog ponedjeljka", dodaje ona.

Vlasti u Rusiji posljednjih su mjeseci izložene oštroj kritici zbog percipirane zloupotrebe nejasnog zakona o ekstremizmu za kažnjavanje politički nepoželjnih. U jednom slučaju, žena u Smolensku bila je novčano kažnjena zbog "širenja nacističkih simbola" zbog objavljivanja fotografije njenog, tada okupiranog grada koji je prikazivao nacističku zastavu i nekoliko uniformiranih nacističkih oficira.

Ostaje da se vidi da li se u Rusiji primjenjuju slične kazne za gramatiku.

XS
SM
MD
LG