Dostupni linkovi

EU sud odbio žalbu 'Putinovog kuvara' zbog aktivnosti grupe Wagner u Libiji


Jevgenija Prigožina,  poznatog kao "Putinov kuvar", EU je prvi put sankcionirala u oktobru 2020., a Brisel je tvrdio da je bio finansijer plaćeničkih aktivnosti grupe Vagner u Libiji. (arhivska fotografija)
Jevgenija Prigožina,  poznatog kao "Putinov kuvar", EU je prvi put sankcionirala u oktobru 2020., a Brisel je tvrdio da je bio finansijer plaćeničkih aktivnosti grupe Vagner u Libiji. (arhivska fotografija)

Vrhovni sud Evropske unije (EU) odbacio je žalbu, Jevgenija Prigožina, biznismena povezanog sa Kremljem, zbog njegovog uključivanja u listu sankcionisanih povezanih sa građanskim ratom u Libiji, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Prigožin, poznat kao "Putinov kuvar" jer je jedna od njegovih kompanija rdila servis keteringa za Kremlj, prvi put je sankcionisan od strane EU u oktobru 2020. jer je Brisel navodio njegove veze sa plaćenicima grupe Wagner i njihovih aktivnosti u Libiji.

Blok je takođe naveo da je grupa Wagner prekršila međunarodni embargo na oružje Libiji i da su njeni borci bili angažovani u vojnim operacijama protiv vlasti koje podržavaju Ujedinjene nacije (UN).

Sjedinjene Države su prethodno sankcionisale Prigožina zbog njegovog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016., a EU ga je ponovo stavila na crnu listu ranije ove godine zbog akcija koje potkopavaju teritorijalni integritet Ukrajine.

Sankcije Libiji, koje se sastoje od zamrzavanja imovine i zabrane izdavanja viza, obnovljene su na godinu dana 2021., ali je Prigožhin pokrenuo žalbu sudu sa sjedištem u Luksemburgu tvrdeći da "ne zna za entitet poznat kao grupa Wagner " i rekao da EU nije uspjela da nađe opravdanje za taj potez.

Međutim, sud je odbacio Prigožinov argument u svojoj odluci, izrečenoj 1. juna, rekavši da "paket dokaza sadrži konkretne, precizne i dosljedne dokaze koji pokazuju brojne bliske veze između gospodina Prigožina i Vagner grupe" i da paket dokaza takođe uključuje "izvode iz izvještaja glavnog sekretara UN i novinske članke iz različitih izvora kao što su novinske agencije ili medijske organizacije, koji su svi dostupni javnosti".

Zvaničnici EU, pod uslovom da ostanu anonimni, rekli su za RSE da ishod sudskog postupka daje jasan signal da su sankcije bloka raznim visokim ruskim zvaničnicima pravno opravdane. Dodali su da se sve više žalbi pojedinaca povezanih s Kremljem na crnoj listi zbog njihove podrške ruskog rata u Ukrajini očekuju u narednim mjesecima.

XS
SM
MD
LG