Dostupni linkovi

Preko hiljadu pisaca širom svijeta osudilo rusku agresiju na Ukrajinu


Među potpisnicima su Orhan Pamuk, Margaret Atwood, Paul Auster, Salman Rushdie, Aleksandar Hemon... Na slici Pamuh govori na konferenciji u Podgorici, decembar 2017.

Preko hiljadu pisaca širom svijeta, među njima i nobelovaca, osudilo je rusku invaziju na Ukrajinu u pismu kojim su iskazali solidarnost sa tom zemljom i njenim građanima, pozivajući na hitan prekid krvoprolića.

"Mi, pisci širom sveta, zgroženi smo nasiljem koje su ruske snage pokrenule protiv Ukrajine", navodi se u otvorenom pismu koje je objavio PEN International, međunarodno udruženje pisaca.

"Jedinstveni smo u osudi besmislenog rata, vođenog odbijanjem predsjednika Putina da prihvati kako ukrajinski narod ima pravo da samostalno raspravlja o svojoj budućnosti i istoriji bez miješanja Moskve", dodaju u pismu.

Oni su iskazali podršku piscima, novinarima, umjetnicima i svim građanima Ukrajine.

"Putinov rat je napad na demokratiju i slobodu ne samo u Ukrajini, već i širom svijeta. Ne može biti slobodne i bezbjedne Evrope bez slobodne i nezavisne Ukrajine. Mir mora prevladati", navode potpisnici otvorenog pisma.

Među njima su i nobelovci poput Orhana Pamuka i Olge Tokarczuk, te pisci Margaret Atwood, Paul Auster, Salman Rushdie, Jonathan Franzen, Aleksandar Hemon, Joyce Carol Oates, Burhan Sonmez, Ludmila Ulitskaya, i mnogi drugi.

Iz Međunarodnog PEN-a dodaju o da su njihove podružnice u Ukrajini, Bjelorusiji i Poljskoj, u saradnji sa Fondacijom za otvorenu kulturu, organizovali prikupljanje sredstava za podršku kreativnoj zajednici Ukrajine.

Namijenjena su ukrajinskim piscima, novinarima, naučnicima, prevodiocima i umjetnicima, čiji su životi direktno ugroženi, i koji se moraju hitno evakuisati u zapadnu Ukrajinu ili u neku od bezbjednih zemalja.

"Kultura je jedan od glavnih bastiona ukrajinske slobode, i moramo da obezbjedimo da članovi ukrajinske kulturne zajednice mogu da nastave da govore glasno i nesmetano", zaključuje se u otvorenom pismu.

XS
SM
MD
LG