Dostupni linkovi

Prihod Rusije od izvoza energije će porasti za 'skoro 100 milijardi dolara' ove godine


Skok u prihodima, ako se ostvari, pomoći će jačanju ruske ekonomije suočene sa sankcijama Zapada.
Skok u prihodima, ako se ostvari, pomoći će jačanju ruske ekonomije suočene sa sankcijama Zapada.

Rusija predviđa da će prihodi od izvoza njene energije ove godine porasti za skoro 100 milijardi dolara jer su veće cijene robe nadoknadile smanjenje obima, prenosi Reuters, pozivajući se na vladine dokumente.

Rusko Ministarstvo ekonomije očekuje da će prihodi od izvoza energije dostići 338 milijardi dolara u 2022. godini, što je više od trećine u odnosu na 244 milijarde dolara u 2021. godini.

Skok u prihodima, ako se ostvari, pomoći će jačanju ruske ekonomije koja je pogođena sankcijama Zapada zbog rata u Ukrajini.

Veći prihodi od izvoza omogućit će predsjedniku Vladimiru Putinu da podigne plaće i penzije u trenucima pada ekonomije u recesiju i inflacije koja narušava životni standard.

Izvoz energije čini oko polovinu prihoda federalnog budžeta Rusije.

Ministarstvo ekonomije predviđa da će se prosječna izvozna cijena prirodnog plina od 1.000 kubnih metara u ovoj godini više nego udvostručiti i to na 730 dolara, prije nego što će postepeno padati do kraja 2025. godine, navodi se u dokumentima u koje Reuters ima uvid.

Ruski izvoz plina će ove godine pasti za oko 15 posto uslijed pogoršanja odnosa između Brisela i Moskve zbog rata u Ukrajini.

EU je objavila da namjerava smanjiti ovisnost o uvozu ruskog plina, budući da je Rusija godinama Evropskoj uniji bila najveći dobavljač goriva.

Smanjenje ruskog protoka na području EU samo će djelimično biti nadoknađeno povećanim izvozom u Kinu.

Ministarstvo ekonomije očekuje zaradu od izvoza energije u iznosu od 256 milijardi dolara u 2023. godini, više nego u 2021., budući da cijene nafte i plina padaju na skoro rekordne razine.

Sveukupno gledano, piše Reuters, ruska ekonomija se bolje drži nego što se očekivalo zbog sankcija, jer porast prihoda od energije daje vladi u Moskvi više moći da podrži sektore pogođene sankcijama.

Ministarstvo očekuje pad ruske privrede u ovoj godini od 4,2 posto, kao i smanjenje plaća u realnom sektoru za 2,8 posto.

Ministarstvo je ranije upozorilo da bi privredni rast ove godine mogao pasti za čak 12 posto, što bi bio najveći pad u skoro tri decenije, piše Reuters.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG