Dostupni linkovi

Zaustavljena isporuka ruskog gasa Bugarskoj, vlada garantuje količine potrošačima


Kiril Petkov i Aleksandar Nikolov, Sofija, 31. januar 2022.
Kiril Petkov i Aleksandar Nikolov, Sofija, 31. januar 2022.

Isporuka prirodnog gasa iz Rusije u Bugarsku je prekinuta, rekli su bugarski premijer Kiril Petkov i ministar energetike Aleksandar Nikolov, te dodali da to neće dovesti do obustave pristupa potrošačima na bugarskom tržištu, niti do nametanja režima potrošnje.

Ministarstvo energetike je uveče 26. aprila saopštilo da je od ruskog gasnog giganta Gazproma primilo pismo u kojem se obavještava o obustavi isporuke ovog energenta Bugarskoj od 27. aprila. Razlog za to je odbijanje Bugarske i drugih zemalja Evropske unije da plaćaju gas u rubljama, jer je to u suprotnosti sa dugoročnim ugovorima o snabdijevanju.

"Obustava gasa iz Gazproma je grubo kršenje njihovog ugovora i ucjena je za korištenje vanugovornog plana plaćanja u rubljama preko trećih strana, koji ne garantuje ni snabdijevanje, ni novac Bugara", rekao je Petkov.

On je dodao da odluka Moskve nije usmjerena samo protiv Bugarske, već protiv cijele Evropske unije. Sofija očekuje zajednički, koordinisani odgovor svih država članica, a detalji će biti jasni u narednim danima.

Bugarski ministar finansija Asen Vasiljev i ministar energetike Aleksandar Nikolov će 28. aprila otići u Brisel kako bi razjasnili sve detalje.

"Stvari su potpuno pod kontrolom. Nema rizika ni za koga", rekao je Petkov i dodao da Bugarska skoro mjesec dana ima plan za takav slučaj, u kojem su razjašnjeni alternativni putevi snabdijevanja.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis je 27. aprila obavijestio premijera Bugarske Kirila Petkova da će Grčka pomoći Bugarskoj kojoj je Rusija obustavila isporuku prirodnog gasa, kao i Poljskoj.

Kakva je situacija sa Poljskom?

Poljska kompanija PGNiG je potvrdila ujutro 27. aprila da je prekinut dotok gasa u tu zemlju i takođe navela da je to kršenje ugovora.

Ranije je objavljeno, prema podacima operatera za transport gasa Evropske unije, da su isporuke ruskog gasa Poljskoj u skladu sa ugovorom o Jamalu nakratko obustavljene 27. aprila, ali da je dotok gasa kasnije nastavljen.

I Poljska i Bugarska su ranije rekle da će Rusija 27. aprila prestati da isporučuje gas dvjema članicama NATO-a i EU, usred produbljivanja jaza između Evrope i Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ukrajina je optužila Rusiju da ucjenjuje Evropu zbog energije u pokušaju da slomi svoje saveznike, jer borba traje treći mjesec, a da Rusija nije zauzela veliki grad.

Uporni protivnik Kremlja, Poljska, je među evropskim zemljama koje traže najoštrije sankcije Rusiji zbog invazije na njenog susjeda.

Poljski ugovor o snabdijevanju gasom sa energetskim gigantom Gazpromom iznosi 10,2 milijarde kubnih metara (bcm) godišnje i pokriva oko 50 posto nacionalne potrošnje.

Poljski državni PGNiG ranije je saopštio da će snabdijevanje Gazproma preko Ukrajine i Bjelorusije biti prekinuto 27. aprila u osam časova, ali je Poljska rekla da ne treba da crpi rezerve i da je njeno skladište gasa popunjeno 76 posto.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je "neprijateljske" zemlje da plaćaju uvoz gasa u rubljama, zahtjev koji je samo nekoliko kupaca ispunilo.

"Krajnji cilj ruskog rukovodstva nije samo da zauzme teritoriju Ukrajine, već da rasparča cijeli centar i istok Evrope i zada globalni udarac demokratiji", rekao je 26. aprila ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Njegov šef kabineta Andrij Jermak rekao je da Rusija "počinje ucjenu Evrope gasom". Rusija pokušava da razbije jedinstvo naših saveznika", rekao je Jermak.

Bugarska je objavila da je održala početne razgovore o uvozu tečnog prirodnog gasa preko susjedne Turske i Grčke.

Gazprom je ranije rekao da Poljska mora plaćati gas u skladu sa svojim novim "redoslijedom plaćanja". Odbio je da komentariše Bugarsku.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine nakon čega je sve više glasova da evropske zemlje budu što manje zavisne od uvoza ruskog gasa.

XS
SM
MD
LG