Dostupni linkovi

Rusija stavila pisca Borisa Akunjina na listu terorista


Ruski pisac Boris Akunjin
Ruski pisac Boris Akunjin

Ruski finansijski nadzornik Rosfinmonitoring u ponedeljak je bez objašnjenja dodala popularnog pisca detektivskih romana Grigorija Čhartišvilija, poznatog pod pseudonimom Boris Akunjin, na svoju listu terorista i ekstremista.

Sajt Mediazona je objavio da je Akunjinovo ime označeno zvezdicom u registru Rosfinmonitoringa, što znači da je protiv pisca možda pokrenuta istraga po optužbama za terorizam.

Pre manje od nedelju dana jedan od najvećih ruskih izdavača knjiga, AST, i najveći lanac knjižara u zemlji, Čitai-Gorod-Bukvojed, objavili da su povukli dela Akunjina i Dmitrija Bikova, još jednog popularnog pisca, zbog njihovih proukrajinskih i antiruskih izjava, preneo je Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Prema ruskim zakonima, bankovni računi pojedinaca koji su na listi terorista automatski se zamrzavaju.

Ruski poslanik Andrej Guruljov 14. decembra je rekao da Akunjin "mora biti uništen" zbog njegovih reči o ruskim oružanim snagama u invaziji na Ukrajinu.

"Ko je Akunjin? Neprijatelj! A već smo rekli da se neprijatelj mora uništiti. Ne znam kada se svi slažemo da bez obzira gde se nalazi, ovde ili u inostranstvu, ili negde drugde, čovek koji želi poraz svoje zemlje, ko želi smrt ruskom narodu, mora biti uništen", rekao je Guruljov.

U oktobru su sva ruska pozorišta koja su imale predstave po Akunjinovim delima uklonila njegovo ime s plakata. Takođe, Moskovska kuća knjige bila je prinuđena da ukloni Akunjinove knjige s vidljivih mesta.

Akunjin je među desetinama ruskih pisaca koji su otvoreno osudili agresiju Rusije na Ukrajinu prošle godine. On je 24. februara prošle godine, odmah posle početka agresije Rusije, na Fejsbuku napisao da je u Rusiji "počela nova stravična epoha".

"Do poslednjeg trenutka nisam mogao da verujem da će (ruski predsednik Vladimir) Putin pokrenuti ovaj apsurdni rat i pogrešio sam. Uvek sam verovao da će na kraju pobediti zdrav razum, i pogrešio sam. Ludilo je pobedilo", napisao je Akunjin.

Akunjin je 2014. otišao iz Rusije. i trenutno živi u Londonu.

XS
SM
MD
LG