Dostupni linkovi

Ruski centar za ljudska prava stiže u severnu Mitrovicu


Kancelarija nevladine organizacije “Ruski Centar za ljudska prava” biće uskoro otvorena u severnoj Mitrovici, najavio je poslanik zakonodavne Skupštine Sankt Peterburga i glavni inicijator za osnivanje ove Kancelarije Vitalij Milonov.

Prema njegovim rečima pomoć ove NVO sastojaće se pre svega u tome da se svetskim medijima nametne istina o kršenju ljudskih prava Srba na Kosovu, ali i da im se na sve moguće načine ukaže pravna pomoć.

Milonov je rekao da u Srbiji postoji mnogo evropskih i američkih nevladinih organizacija, ali da im "izmiču mnogi slučajevi kršenja ljudskih prava na Kosovu" i da često "deluju jednostrano, samo sa aspekta kritike Srbije i Srba".

"Smatramo da treba da organizujemo sistem monitoringa kršenja prava na Kosovu i učinićemo sve što je u našoj moći da javnost sazna o svim slučajevima kršenja ljudskih prava autohtonog pravoslavnog stanovništva na Kosovu”, rekao je Milonov.

Zadatak ove organizacije će, istakao je Milonov, između ostalog biti i povezivanje ruskih regiona sa ovim delom Kosova u cilju podsticaja obrazovanja i poslovnih projekata.

Sa druge strane, na adresu Ministarstva lokalne uprave Kosova nije stigao nikakav zahtev ruske nevladine organizacije za registraciju delatnosti, izjavio je za Radio Slobodna Evropa zvaničnik ministarstva Zećir Bekolli.

"Prema podacima koje imamo, do januara ove godine u Ministarstvu za lokalnu upravu, odnosno Odeljenje nevladinih organizacija (NVO), nijedna ruska organizacija nije podnela nikakav zahtev za registraciju", kaže Bekolli.

I Adriana Hodžić, šefica Administrativne kancelarije Vlade Kosova za sever i kandidatkinja za gradonačelnicu Severne Mitrovice u prvom krugu izbora- kaže da za sada nema nikakvih informacija o otvaranju Ruskog centra u ovom gradu.

Ona je naglasila da je apsolutno neprihvatljiv rad bilo koje nevladine organizacije bez registracije. To ne treba tolerisati, rekla je ona za RSE.

"Mislim da bi trebalo preduzeti korake kako bi stavili pod kontrolu ovakve i slične delatnosti", rekla je Hodžić.
  • 16x9 Image

    Jasmina Šćekić

    Od 2003. godine radi kao novinar informativne redakcije Radija Kontakt Plus u Kosovskoj Mitrovici. Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa za područje severnog Kosova radi od 2004. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG