Dostupni linkovi

Rusija identifikovala novu varijantu korona virusa


Ljekari koji nose zaštitnu opremu rade na odeljenju intenzivne njege za pacijente sa COVID-19 u moskovskoj hitnoj bolnici Sklifosovsky 20. oktobra 2021.
Ljekari koji nose zaštitnu opremu rade na odeljenju intenzivne njege za pacijente sa COVID-19 u moskovskoj hitnoj bolnici Sklifosovsky 20. oktobra 2021.

Rusija je prijavila neke infekcije COVID-19 s novom varijantom korona virusa za koju se vjeruje da je još zaraznija od delte uslijed rekordnog porasta zaraze korona virusom i smrtnih slučajeva što je nagnalo moskovske vlasti da ponovo uvedu mjere zatvaranja.

Moguće je da će se varijanta AY.4.2 naširoko proširiti, rekao je 21. oktobra Kamil Khafizov, viši istraživač u ruskom nadzorniku zdravlja Rospotrebnadzor, prema lokalnim novinskim agencijama.

Nova varijanta mogla bi potaknuti skok stope novih slučajeva COVID-19, a na kraju bi čak mogla zamijeniti i delta varijantu, iako će proces vjerovatno biti spor, rekao je Khafizov.

COVID-19 odneo više od hiljadu života u jednom danu Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:28 0:00

Khafizovo upozorenje dolazi kada je vladina radna grupa prijavila 1.036 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19 tokom prethodnog dana, što je najveći broj od početka pandemije, kao i rekordan broj dnevnih infekcija 36.339.

Rusija ima daleko najveći službeni broj smrtnih slučajeva od COVID-19 u Evropi, 227.389 i četvrti najveći u svijetu.

Porast broja zaraženih korona virusom i smrtnih slučajeva posljednjih sedmica potaknuo je gradonačelnika Moskve Sergeja Sobyanina da 21. oktobra najavi ponovno uvođenje mjera karantene između 28. oktobra i 7. novembra sa zatvaranjem svih trgovina, barova i restorana, osim onih koji prodaju bitnu robu.

Taj potez dolazi dan nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio sedmicu "nerada" za cijelu državu koja počinje 30. oktobra.

U susjednoj Ukrajini val infekcija koji traje više sedmica i dalje raste uprkos usvajanju pooštrenih mjera zatvaranja prošlog mjeseca. Zdravstvene vlasti objavile su i novi rekord u dnevnim slučajevima zaraženih korona virusom i smrtnim slučajevima od COVID-19.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u posljednja 24 sata registrovano 22.415 novih slučajeva korona virusa, što je više od dosadašnjih 20.341 slučajeva zabilježenih 3. aprila.

Ukupan broj smrtnih slučajeva u prethodna 24 sata takođe je bio rekord, pa je dostigao 546. Sveukupno, oko 62.000 ljudi je umrlo od te bolesti u Ukrajini, koja ima 41 milion stanovnika.

Ukrajinske vlasti su prošlog mjeseca počele pooštravati mjere COVID -a i posljednjih dana najavile su dodatna ograničenja u, kako oni to nazivaju, sistemu "prilagodljive karantene".

Zakonodavci su također produžili vanredno stanje koje omogućava vlastima da uvedu ta ograničenja do kraja godine.

XS
SM
MD
LG