Dostupni linkovi

Kosovo u državnim granicama na mapi ruskog ministarstva odbrane


Igor Konašenkov, glasnogovornik Ministarstva odbrane Rusije, tokom obraćanja iz Moskve 25. februara 2022. Iza njega je mapa na kojoj je Kosovo (u crvenom okrivu, ovde dodatom redakcijskom intervencijom) označeno u svojim granicama.
Igor Konašenkov, glasnogovornik Ministarstva odbrane Rusije, tokom obraćanja iz Moskve 25. februara 2022. Iza njega je mapa na kojoj je Kosovo (u crvenom okrivu, ovde dodatom redakcijskom intervencijom) označeno u svojim granicama.

Prilikom obraćanja portparola Ministarstva odbrane Rusije Igora Konašenkova, Kosovo je na mapi koja stoji na zidu iza ovog zvaničnika, prikazano u granicama nezavisne države.

To se vidi na zvaničnim snimcima koje je Ministarstvo odbrane Rusije prosledilo svetskim agencijama u subotu, 26. februara, ali i dan ranije, tokom obraćanja Konašenkova u vezi sa ratom u Ukrajini.

U izjavi od subote on je, između ostalog, saopćio da je ruska vojska blokirala pristup Kijevu sa zapada. Na drugoj strani, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski istog dana je izjavio da je Kijev i dalje pod kontrolom Ukrajine.

Ni u jednom od ovih obraćanja Konašenko nije spominjao Kosovo, ali je sam snimak upravo zbog mape podeljen na društvenim mrežama i isprovocirao komentare.

Reakcije na mrežama

Tako u jednom tvitu piše: "Hvala što priznajete Kosovo kao nezavisnu teritoriju".

U drugom se postavlja pitanje: "Kada ste priznali Kosovo?"

U još jednom tvitu se navodi da je reč o vrlo "ironičnom" potezu zvaničnika Rusije.

Kakav je stav Rusije o kosovskoj nezavisnosti?

Rusija ne priznaje nezavisnost Kosova i podržava stav Srbije koje Kosovo i dalje vidi kao svoju južnu pokrajinu.

Rusija je do sada takođe blokirala članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Srbija se do 25. februara nije izjašnjavala po pitanju invazije Rusije na Ukrajinu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 25. februara izjavio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

On je takođe rekao i da Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i da smatra pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

"Srbija ... smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključjući i Ukrajinu", piše, između ostalog, u dokumentu koji je pročitao pred novinarima Vučić.

Ambasada SAD je u reakciji na stav Srbije pozdravila ponovljen stav Vučića o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Portparol EU Peter Stano je u pisanoj izjavi istog dana naveo da se od zemalja u procesu pristupanja očekuje da se postepeno usklađuju sa odlukama EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici, te da to važi i za Srbiju kao zemlju kandidata.

XS
SM
MD
LG