Dostupni linkovi

Ruski zatvor označio Navaljnog za 'teroristu'


Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni u sudu u Moskvi 20. februar 2021.

Zatvorski zvaničnici u Rusiji ocijenili su zatvorenog lidera opozicije Alekseja Navaljnog kao osobom “koja se zalaže za ekstremističku i terorističku ideologiju”, napisao je Navaljni na Instagramu 11. oktobra.

On je također dodao da je zatvorska komisija anonimno glasala za ovo novo određenje. Kao rezultat toga, Navaljni će sada morati nositi zatvorske hlače sa zelenom prugom niz noge.

Navaljni, advokat za borbu protiv korupcije, rekao je i da je naziv terorista obično rezervisan za “muslimane, nacionaliste i fudbalske fanatike.”

Ista komisija je poništila označavanje Navaljnog kao zatvorenika koji je rizičan za bijeg, što je odredba koju je imao od kada je uhapšen u januaru u Moskvi.

Sve uloge Alekseja Navaljnog u Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:36:50 0:00
Direktan link

Navaljni i njegovi advokati žalili su se da je njegovo označavanjem rizičnim za bijeg predstavljalo mučenje jer je to značilo da su ga stražari morali buditi svaki sat svake noći kako bi ga provjerili.

“Ovo su dobre vijesti”, napisao je Navaljni. “Provjere za ‘ekstremiste’ i ‘teroriste’ nosu iscrpljujuće kao one za “rizične za bijeg”. Niko ih ne provjerava”. On je također rekao kako se iznad njegovog kreveta sada nalazi mali natpis na kojem piše da je terorista.

Navaljni nije rekao zbog čega su zvaničnici odlučili da ga proglase za teroristu, ali je Ministarstvo pravde Rusije ranije ove godine označio njegovu Fondacija za borbu protiv korupcje kao i njegovu mreža regionalnih kancelarija za “ekstremističke organizacije”.

Navaljni je uhapšen u Moskvi u januaru nakon povratka iz Njemačke gdje je bio na lječenju zbog smrtonosnog trovanja nervnim gasom u avgustu prošle godine u Rusiji. On kao i njegove pristalice kažu da su trovanje izvršili operativci Federalne službe sigurnosti (FSB) po nalogu Putina u znak osvete za Navaljnijeve političke aktivnosti.

U februaru je osuđen na 2,5 godine u zatvoru zbog navodnih kršenja uslovne kazne tokom boravka u Njemačkoj u vezi sa ranijom presudom koju odbacuje kao politički motivisanu.

XS
SM
MD
LG