Dostupni linkovi

Rusija se vraća na Mjesec


Mjesec
Mjesec

ROSCOSMOS 2024. godine planira lansirati sondu na Mjesec i nakon gotovo pola stoljeća označiti povratak Rusije na Zemljin satelit gdje je posljednja ruska sonda boravila 1976. godine.

Deklarirani cilj lansiranja sonde Luna 25 je pronalazak pogodnog mjesta za slijetanje svemirskog broda s ljudskom posadom i izgradnja baze na Mjesecu oko 2030. godine.

"Predložena baza bi uključivali solarnu, telekomunikacijsku i znanstvenu stanicu, vozilo za istraživanje, mjesto za slijetanje i polijetanje i orbitalni satelit", piše spaceflightinsider pozivajući se na nedavno objavljene planove Ruskog instituta za istraživanje svemira (IKI).

Stručnjaci predviđaju slijetanje sonde u krater Boguslavsky, u blizini mjesečevog južnog pola, gdje će kamerama i bušilicama ispitati teren.

Znanstveno-tehnološka misija

Letjelica, čiji je model predstavljen posjetiteljima ovogodišnjeg Međunarodnog zračnog showa u Moskvi, bi trebala imati generator energije temeljen na toplini uzrokovanoj raspadanjem izotopa plutonija-238.

"Misija je znanstveno-tehnološka. Mi tamo želimo izvršiti znanstvene eksperimente, ali je i tehnološka u smislu da se moramo vratiti na Mjesec, naučiti kako sletjeti i preživjeti lunarnu noć jer je mnogo togo što smo postigli u 1970-im zaboravljeno", kaže Vladislav Tretjakov, istraživač nuklearne planetologije u IKI-ju.

Rusija oko 2024. planira i uskrsnuće programa za istraživanje Venere, uključujući pokušaje slijetanja.

Pojedini komentatori na društvenim mrežama podsjećaju da su dvije postsovjetske misije na Mars neslavno propale u Zemljinoj orbiti, drugi kažu kako nema razloga da Rusi ne ponove ono što su već učinili.

XS
SM
MD
LG