Dostupni linkovi

Rusija strane medije upozorila na posljedice 'neprijateljskih akcija Zapada'


Marija Zaharova
Marija Zaharova

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije želi pravnim predstavnicima stranih medija koji se nalaze u Moskvi "objasniti" posljedice onoga što naziva "neprijateljskim djelovanjem Zapada".

Izjavila je to u petak, 3. juna, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, pozivajući predstavnike zapadnih medija na sastanak.

"Ako ruskim medijskim operaterima ne bude dopušteno normalno raditi u Sjedinjenim Državama, Rusija će poduzeti najoštrije mjere", rekla je Zakharova na sedmičnom brifingu Ministarstva u Moskvi, prenosi CNN.

Zakharova je poručila da će press centar Ministarstva vanjskih poslova na planiranom sastanku predstavnicima zapadnih medija objasniti posljedice "neprijateljske politike njihovih vlada".

"Toliko toga su tolerirali naši novinari koji rade na Zapadu", kazala je, ponovivši još jednom tvrdnje Moskve da "zapadni mediji vode kampanju dezinformacija protiv Rusije".

Evropska unija je 3. juna i službeno potvrdila šesti paket sankcija Rusiji, zbog invazije na Ukrajinu, a koje obuhvaćaju i zabranu emitiranja programa pojedinih ruskih televizija.

Zabrana se odnosi na medije Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24 / Russia 24 i TV Međunarodni centar. Sadržaji nekoliko drugih ruskih medija zabranjeni su u prethodnim paketima sankcija.

U međuvremenu, Rusija je u martu uvela zakon koji je zbog cenzure prisilio mnoge strane medije da se povuku iz te zemlje. Zakon je proglasio kaznenim djelom širenje "lažnih" informacija o invaziji na Ukrajinu, a predviđa kazne i do 15 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG