Dostupni linkovi

Ruski mediji o formiranju Vojske Kosova: 'Zapaliti Srbiju'


Deo Kosovskih bezbedonosnih snaga na paradi povodom obeležavanja Dana nezavisnosti u Prištini
Deo Kosovskih bezbedonosnih snaga na paradi povodom obeležavanja Dana nezavisnosti u Prištini

Piše: Julija Petrovskaja

"Zapaliti Srbiju", "Kosovo stvara vojsku neosuđenih terorista", "Sjedinjene Države će uvek biti na strani Prištine", "S takvom prošlošću nezavisnost je nemoguća"... neki su naslovi koje možemo videti ovih dana u ruskim novinama, uoči najavljenog formiranja Vojske Kosova.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio je da će se za Vojsku Kosova glasati 14. decembra u parlamentu. Očekuje se da će oružane snage Prištine činiti 5.000 vojnika i 3.000 rezervista.

Takvi planovi izazvali su oštru reakciju u Beogradu, dok je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio Prištinu da će se suočiti sa ozbiljnim posledicama ako nastavi proces transformacije kosovskih Bezbednosnih snaga u vojsku.

Poruka ruskog Ministarstva inostranih poslova i ruskih medija je jednostavna: formiranje kosovske Vojske krši Rezoluciju UN-a 1244 i vodi ka destabilizaciji na Balkanu, a iza svega stoje Sjedinjenje Države.

Najkritičniji su prema politici kosovskih vlasti vladini mediji i novine, koje se smatraju delom medijske imperije ruskog biznismena Jevgenija Prigožina, kuvara Vladimira Putina.

Još nestvorenu formaciju u Rusiji upoređuju čak i sa terorističkom "Islamskom državom".

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je više izveštaja u vezi planova kosovskih vlasti. Između ostalog, ona prenosi izjave ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, direktora Kancelarije za Kosovo Marka Đurića, te predstavnika stranke "Srpska lista" na Kosovu Igora Simića.

Dok Vulin smatra da se radi o stvaranju "vojske neosuđenih terorista" radi obračuna sa Srbijom i Srbima, Đurić preko ruskih medija poziva svetsku zajednicu da zaustavi formiranje kosovskih oružanih snaga.

"Najava formiranja tzv. Vojske Kosova je direktan napad na mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu. Ovaj korak kosovskih struktura je u suprotnosti sa svim međunarodnim dokumentima o Kosovu i Metohiji, pre svega, Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN--", rekao je Simić za RIA Novosti. Ovaj predstavnik kosovskih Srba osudio je Evropsku uniju i ambasade zapadnih zemalja zbog "blagih upozorenja" i "ćutanja" povodom formiranja kosovske Vojske.

U zvaničnom listu ruske vlade "Rosijskaja gazeta", koji navodi reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića, stoji da će "Sjedinjene Države uvek biti na strani Prištine, čak i u slučaju kršenja svih temelja međunarodnog prava".

Ovaj list navodi mišljenje stručnjaka za bezbednost Dževada Galijaševića, koji kritikuje "kolektivni Zapad" zbog tolerisanja "militantne retorike" kosovskih političara.

"Zapadne vlade su partneri i saučesnici u zločinima OVK-a (Oslobodilačka vojska Kosova) i njegovih komandanata, kao što su Haradinaj, Tači i drugi. Oni su zajedno sproveli 'projekat Kosovo', koji je podrazumevao proterivanje Srba, prisilno stvaranje kvazi države i vladinih institucija koje bi prikrivale organizovani kriminal, trgovinu drogom i oružjem, te mobilizaciju džihadista za učešće u geopolitičkim ratovima u muslimanskom svetu i rušenju režima", tvrdi Dževad Galijašević za novine "Rosijskaja gazeta".

Taj isti list naziva premijera Ramuša Haradinaja "najsumnjivom osobom na Kosovu", pozivajući se na mišljenje "nemačkih obaveštajnih službi".

"Protiv koga je usmerena buduća kosovska Vojska"? Odgovor na to pitanje traži "Federalna novinska agencija", koju u Rusiji smatraju delom prokremljevske medijske imperije Jevgenija Prigožina i često optužuju zbog dezinformacija i trolovanja.

Ivan Skorikov, analitičar ruskog Instituta Zajednice nezavisnih država, koji se inače bavi socio-političkim i ekonomskim procesima na postsovjetskom prostoru, kaže za tu agenciju da oružane snage kosovskih Albanaca već dugo postoje u obliku Bezbednosnih snaga, "koje se sastoje od bivših militanata Oslobodilačke vojske Kosova i njihovih mladih ideoloških sledbenika".

"Dodelivanje statusa redovnih oružanih snaga je, pre svega, politički korak. Vojska je jedan od atributa formalnog suvereniteta, a za militarističko albansko društvo je simbol ponosa", smatra Ivan Skorikov.

Da li Kosovo dobija svoju vojsku?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Stvaranje kosovskih oružanih snaga pokazuje da je Zapad svesno ignoriše međunarodne pravne mehanizme rešavanje kosovskog problema radi nove destabilizacije na Balkanu, tvrdi ovaj sagovornik "Federalne novinske agencije".

"Cilj svega je prisiljavanje Srbije na političku kapitulaciju, eliminisanje srpskih enklava na Kosovu, priznavanje albanske kvazidržave, a zatim integrisanje Srbije u EU i NATO. Srbija ponovo postaje talac velike geopolitičke igre, jer je njena proruska pozicija smeta Zapadu", zaključio je Ivan Skorikov.

Još jedan stručnjak, Aleksandar Pivovarenko, iz Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka, kaže za internet novine EurAsia Daily da se kosovska Vojska formira uz pomoć američkih instruktora.

"Za Sjedinjene Države, stvaranje ove strukture rešava nekoliko problema. Kao prvo, one dobiju dodatnu snagu, koja je sposobna da deluje oružanim putem. Kao drugo, stvaranje zavisne vojne strukture je sredstvo za očuvanje političkog uticaja na ovoj teritoriji", rekao je Aleksandar Pivovarenko.

Inače, situacija oko Kosova ostaje važan element medijske propagande i konfrontacije Kremlja sa Zapadom.

Bez obzira na pozitivnu atmosferu nedavnog kratkog sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i kosovskog predsednika Hašima Tačija, zvanična Moskva je poslednjih dana pooštrila kritiku kosovskih vlasti.

"Stvaranje 'vojske' (suprotno odredbama sopstvenog 'ustava') može dovesti do najtežih posledica ne samo za srpsko stanovništvo u pokrajini, već i za bezbednost balkanskog regiona u celini", stoji u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Pored toga, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nazvao je Kosovo "izvorom nestabilnosti na Balkanu". U intervju za grčke medije Lavrov je rekao da "Kosovo ne samo sabotira realizaciju dogovora postignutih sa Beogradom, već preduzima nove provokacione mere".

Ruski ministar smatra da će kosovska Vojska biti usmerena protiv Srba koji žive na Kosovu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG