Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija obnovila glavno skladište oružja u Kalinjingradu


Novoobjavljenjeni satelitski snimci

Piše: Mike Eckel, priredila Biljana Jovićević

Novoobjavljeni satelitski snimci sugerišu da je Rusija obnovila bunker za skladištenje oružja u svojoj enklavi na Baltičkom moru, Kalinjingradu. Neki američki stručnjaci smatraju da Moskva možda razmatra mogućnost da tamo rasporedi nuklearno oružje.

Fotografije koje je u ponedjeljak objavila Federacija američkih naučnika (FAS) predstavljaju posljednji razlog za zabrinutost zapadnih vojnih posmatrača u vezi sa ruskim vojnim sposobnostima u regionu između Litvanije i Poljske, koji je istovremeno i dom ruske Baltičke flote.

Hans Kristensen, ugledni nuklearni ekspert i direktor Nuklearnog informativnog projekta Federacije naučnika, kaže da fotografije pokazuju da je bunker za oružje, smješten oko 50 kilometara od poljske granice, od 2016. u velikoj mjeri renoviran.

"To je mjesto koje posmatramo prilično dugo i bilo je nekih poboljšanja ranije na njemu, ali ništa dramatično kao sada. Ovo je prvi put da je jedan od njihovih bunkera iskopan i očigledno obnovljen", kaže Kristensen.

"Prema mom saznanju, to je jedini prostor za skladištenje nuklearnog oružja u regionu Kalinjingrada. Ima sve otiske prstiju tipičnog ruskog mjesta za skladištenje oružja", dodaje ovaj stručnjak.

"Posljednja poboljšanja očigledno otvaraju pitanja o operacionom statusu tog prostora", naveo je Kristensen, dodajući da "satelitski snimci ne omogućavaju jasne odgovore na ova pitanja".

"Oko njega se nalazi opsežna višeslojna ograda. Sami bunkeri imaju i trostruku ogradu oko njih. To su tipične karakteristike svih ostalih mjesta za skladištenje nuklearnog oružja o kojima znamo u Rusiji", pojašnjava.

Kristensen je rekao da ostaje nejasno da li su te nuklearne bojeve glave na tom mjestu ili se Rusija sprema da ih prebaci tamo, što je potez koji bi dramatično podigao tenzije sa NATO-om.

"Ove slike ne dokazuju da je u Kalinjingardu sada nuklearno oružje, ali pokazuju da je riječ o jednom aktivnom mjestu", upozorava Kristensen.

Prema njegovim riječima, zvanična ruska politika tvrdi da su takozvani "nestrateški oružani sistemi" u suštini malo bojevo oružje kratkog dometa, smješteno u glavnom skladištu unutar ruske granice.

Renoviranje objekta u Kalinjingradu, u Kulikovu, znači da bi veoma brzo mogli biti snabdjeveni sa takvim bojevim glavama tokom kriza. Alternativno, taj objekat bi mogao biti poboljšan kako da bi nuklearno oružje moglo biti pomjereno za kratko vrijeme.

Lokacija Kalinjingrad je naročito problematična za NATO vojne planere. Čak i oružje kratkog dometa, koje je stacionirano u ovom regionu, može dovesti NATO članice u rizik, jer su mu u dometu gradovi poput Varšave i Berlina.

Krajem januara, glavni raketni komandir za region Kalinjingrada, pukovnik Anatolij Gorodetski, je izjavio da su inžinjeri završili izgradnju neophodne infrastrukture da bi mogli da postave unaprijeđeni balistički raketni sistem Iskander-M.

Par dana kasnije, Vladimir Šamanov, bivši vojni komandir, koji je sada šef Komiteta za odbranu u donjem domu ruskog parlamenta Dumi, je objavio da je Iskander-M sistem u stvari već raspoređen. Potom je ministar odbrane Litvanije takođe potvrdio raspoređivanje balističkog raketnog sistema.

Zvaničnici SAD i NATO-a su saopštili da je lokacija za takav raketni sistem destabilizujuća

Zvaničnici SAD i NATO-a su saopštili da je lokacija za takav raketni sistem destabilizujuća.

Naime, još od ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim, u martu 2014, te sukoba na istoku Ukrajine koji su uslijedili, a u kojima Rusija podržava proruske separatiste, zemlje Baltika, među njima i bivše sovjetske republike, ali i Poljska i drugi ruski susjedi u toj oblasti, u stalnom su strahu od poteza Moskve i nagomilavanja vojnih snaga u toj oblasti.

NATO je tim povodom takođe preduzeo određene korake u vidu formiranja brzih snaga od nekoliko hiljada trupa i njihovog raspoređivanja na Baltiku, da bi odvratili potencijalnu prijetnju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG