Dostupni linkovi

Jehovini svjedoci nepoželjni u Rusiji


Po prvi put je po ruskom zakonu zabranjen rad jednoj registriranoj vjerskoj organizaciji
Po prvi put je po ruskom zakonu zabranjen rad jednoj registriranoj vjerskoj organizaciji

Tekst: Mike Eckel

Priredila: Mirjana Rakela

Vrhovni sud Rusije saopćio je da se Jehovini svjedoci trebaju smatrati ekstremističkom organizacijom. Time je prvi put u po ruskom zakonu zabranjen rad jednoj registriranoj vjerskoj organizaciji.

Odluka se posebno odnosila na administrativno središte organizacije u St. Petersburgu, no to će utjecati na njezino djelovanje širom Rusije. Sud je odlučio da im bude oduzeta imovina.

Jehovini svjedoci koji imaju 170.000 sljedbenika i 395 lokalnih podružnica u Rusiji, najavili su žalbu protiv presude koja je objavljena 20. aprila.

"Žalićemo se i nadamo se da će naša zakonska prava biti zaštićena, te da će rad ove miroljubive vjerske grupe biti u potpunosti obnovljen i to što je prije moguće", izjavio je u e-poruci Jaroslav Sivulskij, glasnogovornik Jehovinih svjedoka.

Na ovu grupu se već duže vrijeme u Rusiji gleda sa podozrenjem zbog njihova stava o vojsci, glasanju i općenito o vlastima.

Ruske vlasti stavile su nekoliko publikacija grupe na popis zabranjene ekstremističke literature, a u toku je sudska bitka zbog ruskog prijevoda Biblije koju su priredili Jehovini svjedoci.

Mjera poznata kao Jarovajin zakon koji je stupio na snagu prošle godine ograničava djelovanja nekih vjerskih grupa, osobito manjih, kao što su Jehovini svjedoci i mormoni.

Ruske vlasti saopćile su da zakon, kojeg podupire Ruska pravoslavna crkva, treba pomoći u borbi protiv vjerskog ekstremizma i terorizma. Kritičari upozoravju da se zakon može koristiti kao sredstvo pritiska na nezavisnost organizacija, bilo vjerskih, bilo nekih drugih.

"Tretman Jehovinih svjedoka odražava tendenciju ruske vlade da na sve samostalne vjerske aktivnosti gleda kao prijetnju vlastima i političkoj stabilnosti zemlje", stoji u saopćenju koje je ranije ovog mjeseca objavila američka Komisija za vjerske slobode.

"Ovaj pristup datira iz sovjetskog razdoblja i utječe na druge vjerske skupine, uključujući kršćane i muslimane", dodala je komisija u godišnjem izvještaju o vjerskim slobodama u svijetu.

Od raspada Sovjetskog Saveza prije 26 godina, tradicionalne religije su procvjetale, a Ruska pravoslavna crkva je sada prepuna novca i vjernika. Zakonom iz 1997. pravoslavno kršćanstvo, zajedno s islamom, judaizmom i budizmom su definirane kao četiri "tradicionalne" vjere u Rusiji.

Čak i prije Jarovajinog zakona, manje vjerske grupe su se žalile na činjenicu da su registracije za njihovo djelovanje bile vrlo složene i skupe i po zakonu iz 1997. godine.

Jehovini svjedoci su se suočili s problemima i u drugim bivšim sovjetskim republikama. Početkom mjeseca 60-godišnji muškarac je optužen u glavnom gradu Kazahstana da propagira ideje koje "remete međureligijskii međuetnički suživot". Bude li osuđen prijeti mu kazna zatvora i do deset godina.

Podsjeitmo, Jehovini svjedoci su kršćanska vjerska zajednica sa više od 8,3 milijuna članova širom svijeta i u većini zemalja imaju status pravnog lica.

Svoja vjerovanja temelje na Svetom pismu odnosno Bibliji, a prepoznatljivi su i po propovjedničkoj djelatnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG