Dostupni linkovi

Rusi biraju lokalne i regionalne predstavnike


Predstavnici vlasti i opozcije glasali na izborima u Moskvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Predstavnici vlasti i opozcije glasali na izborima u Moskvi

Rusi su jutros izašli na birališta kako bi glasali na lokalnim i regionalnim izborima posle burne izborne kampanje, posebno u Moskvi, gde su tokom leta organizovane najveće demonstracije u poslednjih sedam godina.

Lokalni i regionalni izbori održavaju se širom zemlje, dan posle razmene 70 zarobljenika između Rusije i Ukajine, pozdravljene kao prvi korak ka rešenju sukoba između dve zemlje koji traje od 2014. godine.

Analitičari smatraju da će rezultati današnjeg glasanja biti pažljivo praćeni zbog približavanja predsedničkih izbora 2021. godine i da će doprineti oblikovanju političke budućnosti Rusije u trenutku kada predsednik Vladimir Putin počinje svoju treću deceniju na vlasti.

Putin: Nije mi važno koliko je kandidata

Predsednik Rusije glasao je u nedelju ujutro na biračkom mestu u Ruskoj akademiji nauka.

Posle glasanja, Putin je, na pitanje novinara da li bi trebalo da bude veći broj kandidata, nakon što je deo njih sprečen da se kandiduje uz obrazloženja koja se smatraju kontroverznim, odgovorio da nije važno koliko je kandidata, već koliko je kvalitetan njihov rad posle izbora.

POdsetimo da je krajem jula BBC pisao da je izborna komisija u Moskvi diskvalifikovala oko 30 ljudi, tvrdeći kako nisu uspeli da prikupe dovoljno valjanih potpisa za učešće na lokalnim izborima. Od kandidata je, naime, traženo da prikupe 5.000 potpisa, a ovaj limit je teško ispuniti, jer potpis, prema rečima demokratskog aktiviste Vladimira Kara-Murza "znači dobrovoljno davanje ličnih podataka za vladinu bazu podataka pristalica opozicije".

Vladimir Putin: Nije bitan broj kandidata
Vladimir Putin: Nije bitan broj kandidata

Sve oči uprte su u glavni grad Moskvu, gde su birališta otvorena u 8.00 sati (7.00 po centralnoevropskom vremenu).

U centru i u predgrađu, Moskovljane dočekuju policajci u belim uniformama, baloni u bojama Rusije, štandovi sa sladoledom, čajem, i viršlama.

Protesti su održavani skoro svake nedelje ovog leta zbog isključenja jednog broja opozicionih i nezavisnih kandidata iz izbora za lokalnu skupštinu.

Izborna komisija je navela kao razlog neregularnosti u potpisima u zahtevima kandidata za učestvovanje na izborima. Kandidati i njihove pristalice odbacili su tu tvrdnju.

Protesti koji su usledili su bili pothranjeni i širokim nezadovoljstvom zbog čvrsto kontrolisanog političkog procesa u Rusiji gde su opozicionari marginalizovani ili zanemareni.

Moskva: Protest 'u samoći' za poštene izbore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Protesti u Moskvi ovog leta u većini slučajeva nisu bili dozvoljeni, a tokom protesta uhapšeno je gotovo 2.700 ljudi. Tako nešto nije viđeno od talasa protesta 2011-2012. koji su prethodili povratku Putina u predsedništvo posle jednog premijerskog mandata.

Vlasti su na kratko uhapsile gotovo sve kandidate opozicije koji su želeli da učestvuju na moskovskim izborima. Više demonstranata je, takođe, dobilo teške kazne i do četiri godine zatvora.

U Moskvi, gotovo 7,2 miliona glasača pozvano je da izabere 45 odbornika gradske skupštine gde dominira vladajuća stranka Jedinstvena Rusija i koji se nikad ne suprotstavlja politici gradonačelnika Sergeja Sobjanina, koji je za Kremlj.

Ipak ni jedan kandidat se zvanično ne kandiduje pod bojama te partije, čija popularnost je dostigla istorijski nizak nivo.

Opozicionar Aleksej Navaljni je pozvao Moskovljane da glasaju pametno i podrže one koji su u najboljem položaju da se bore protiv kandidata povezanih sa vlašću.

Opozicioni lider Aleksej Navaljni, u nedelju je posetio jedno od glasačkih mesta.
Opozicioni lider Aleksej Navaljni, u nedelju je posetio jedno od glasačkih mesta.

Rusi će izabrati 16 regionalnih guvernera i lokalne parlamente u 13 regiona, uključujući Krim, koji je Rusija aneksirala 2014. godine.

Glasačka mesta se zatvaraju u 20.00 po lokalnom vremenu (19.00 po centralnoevropskom vremenu).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG