Dostupni linkovi

Drugi dan parlamentarnih izbora u Rusiji, opozicija spominje prevaru


Muškarac koji je glasao na biračkom mjestu u Moskvi 17. septembra 2021.
Muškarac koji je glasao na biračkom mjestu u Moskvi 17. septembra 2021.

U subotu 18. septembra se širom Rusije održava drugi dan parlamentarnih izbora, a biračka mjesta otvaraju se u 11 vremenskih zona, ali izbore su već zasjenile optužbe opozicionih aktivista o prevarama.

U nedjelju 19. septembra se, nakon zatvaranja biračkih mjesta, očekuje da Rusija izabere novu Dumu za sljedećih pet godina, koja će brojiti 450 članova, kao i nekoliko novih regionalnih i gradskih uprava.

U petak 17. septembra, prvoga dana glasanja, nezavisni promatrači iz organizacije za prava birača Golos uočili su oko 2.000 proceduralnih povreda, a većinom se radilo o fotografiranju i videozapisima, što je uobičajen pokazatelj kupnje glasova.

Mobilizacija birača

Po izvještaju Golosa, evidentiran je masovan dolazak osoba u uniformama na izbore, što upućuje na to da je vlada mobilizirala sve državne namještenike da bi osigurala pobjedu vladajućoj stranci Jedinstvena Rusija. Ima i izvještaja o osobama koje su glasale više puta.

"Bio je to užasan dan. Mastan i prljav", napisala je na Twitteru lokalna političarka iz Sankt-Peterburga Irina Fatjanova.

Središnje izborno povjerenstvo odbilo je razmotriti pritužbe te ih je jednostavno pokidalo, kažu iz Golosa.

Nasuprot tomu, čelnica Središnjega izbornog povjerenstva Ella Pamfilova pohvalila je organizaciju glasanja u petak.

Prokremaljski orijentirana Jedinstvena Rusija nastoji zadržati apsolutnu većinu u Dumi, a stranku podupire i predsjednik Vladimir Putin, za kojega su izbori važan test nacionalnog raspoloženja.

Mnogim opozicionim ličnostima glasanje nije omogućeno

Mnogim istaknutim opozicionim ličnostima glasanje nije omogućeno. Među njima su pristaše utamničenog otvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navalnog, koji je iz svoje kaznene kolonije izvan Moskve pozvao na prostestno glasanje protiv Jedinstvene Rusije.

Navalnijev se tim požalio da je aplikacija za razmjenu poruka Telegram u subotu 18. septembra prvi put blokirala opozicione predizborne oglase.

Osnivač Telegrama Pavel Durov objasnio je da je aplikacija blokirana jer kampanja u danima održavanja izbora više nije dopuštena. Osvrnuo se i na činjenicu da su Apple i Google u petak 17. septembra iz svojih ruskih online trgovina uklonili i aplikaciju Pametno glasanje, koju je osmislio tim Navalnog.

Opozicioni su aktivisti optužili američke tehnološke divove i Durova za političku cenzuru.

XS
SM
MD
LG