Dostupni linkovi

Izborna aplikacija Alekseja Navaljnog nestala sa Appla i Googla


Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni

Aplikacija-vodič za izbore koju je kreirao opozicionar Aleksej Navaljni kako bi umanjio dominaciju vladajuće stranke Jedinstvena Rusija nestala je iz Apple i Google trgovina istog dana kada su Rusi počeli glasati na nacionalnim parlamentarnim izborima.

Saveznici Navaljnija, koji se trenutno nalazi u ozloglašenom zatvoru istočno od Moskve, rekli su da aplikacija Smart Voting od 17. septembra više nije vidljiva u internetskim trgovinama dva tehnološka giganta, tek što je počelo trodnevno glasanje za Državnu dumu.

Kasnije je i portparol Kremlja potvrdio da je aplikacija uklonjena.

Aplikacija, koja je bila dostupna za preuzimanje i izvan Rusije, prethodno je bila aktivna uprkos zahtjevima ruskih vlasti da je Apple i Google uklone.

Ni Apple ni Google nisu do objavljivanja ove vijesti odgovorili na email poruke i telefonske pozive Radija Slobodna Evropa za komentar.

Ivan Zhdanov, jedan od nekoliko advokata koji rade s Navaljnijem, objavio je screen shot pisma Applea, koje izgleda da je potvrda brisanja aplikacije. U pismu se navodi odluka ruskih vlasti od ranije ove godine kojom su Navaljnija i njegovu antikorupcijsku organizaciju označe kao "ekstremističke".

"Način na koji je [Organizacija za borbu protiv korupcije] prepoznata kao ekstremistička organizacija nije bio suđenje, već ismijavanje zdravog razuma", rekao je Ždanov na Twitteru. "Google i Apple čine veliku grešku", dodao je.

Ždanov takođe nije odmah odgovorio na poruku Radija Slobodna Evropa da prokomentariše cijeli slučaj.

Aplikacija Pametno glasanje osmišljena je kako bi proširila i pojednostavila inicijativu pametnog glasanja koju su Navaljni i njegov tim započeli 2018. godine. Identifikuje kandidate koji imaju najbolje šanse da pobijede kandidata Jedinstvene Rusije - čak i ako taj alternativni kandidat dolazi iz jedne od drugih vodećih političkih stranaka.

Jedinstvena Rusija trenutno ima većinu u Državnoj dumi, s tim da Komunistička partija ima najviše mjesta izvan vladajuće većine, a slijede Liberalno demokratska partija i Pravedna Rusija.

Ruske vlasti su više puta prijetile dvojici tehnoloških divova novčanim kaznama ako ne blokiraju aplikaciju - zvaničnici su čak pokušali ugušiti sekundarne servere i usmjerivače internetskog prometa kako bi pokušali ometati pristup softveru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su Google i Apple uklonili aplikaciju samo u skladu sa "slovom i duhom" ruskog zakona.

"Postojali su zakonski zahtjevi. Ova [aplikacija] je nezakonita na teritoriji naše zemlje. Obje platforme su dobile obavještenje i, u skladu sa slovom i duhom zakona, donijele su takvu odluku, najvjerovatnije", rekao je Peskov a prenijela novinska agencija TASS.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Sjedinjene Države za miješanje u predizbornu kampanju, tvrdeći da je odbijanje Applea i Googlea da blokiraju pristup web stranicama i aplikacijama vezanim uz Navaljnija posljedica pritiska američke vlade. Američki ambasador pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova na ukor.

Američka ambasada, koja nije komentirala izvještaje Ministarstva vanjskih poslova, nije odmah odgovorila na upit Radija Slobodna Evropa za komentar.

Rusi su 17. septembra počeli trodnevno glasanje, birajući ne samo novu Dumu, već i zakonodavna tijela u 39 regija i devet regionalnih guvernera.

XS
SM
MD
LG