Dostupni linkovi

Moskovski izbori loša vijest za Putina


Ruski predsjednik Vladimir Putin tokom glasanja u Moskvi
Ruski predsjednik Vladimir Putin tokom glasanja u Moskvi

Preliminarni izbori za gradsko vijeće Moskve pokazuju da je stranka 'Ujedinjena Rusija' koja podržava predsjednika Rusije, Vladimira Putina, pretrpjela gubitke sa dvadeset i pet osvojenih mjesta u vijeću.

Preko 3.000 izbornih kampanja završeno je širom Rusije 8. septembra gdje je 16 regija biralo guvernere, desetak je biralo zakonodavne organe i stotine opštinskih utrka je održano.

No većina pažnje je bila usmjerena na Moskvu nakon što je brojnim kandidatima zabranjeno da učestvuju.

'Ujedinjena Rusija' osvojila je 25 od 45 mjesta, što ovoj stranci i dalje daje prednost da formira većinu. No broj mjesta je u padu u odnosu na 2014. kada je stranka osvojila 28 pozicija plus deset mjesta nezavisnih kandidata koje je podržala.

Preliminarni rezultati također pokazuju da bi 'Komunistička stranka' mogla osvojiti 13 mjesta, što predstavlja porast od pet mjesta u odnosu na izbore 2014. godine.

Opoziciona 'Jabloko' stranka osvojila je tri mjesta plus nezavisni kandidat kojeg su podržali. Ovo će biti prvi put od 2005. godine da će 'Jabloko' stranka imati predstavnike u moskovskom gradskom vijeću.

Stranka 'Poštena Rusija' osvojila je tri mjesta.

'Pametno glasanje'

Mnoge od onih čija su imena uklonjena s glasačkih listića na izborima za moskovsku gradsku skupštinu, koji su održani 8. septembra, podržao je Aleksej Navaljni, opozicioni političar i borac protiv korupcije kojeg se Kremlj uplašio nakon osvajanja snažnog drugog mjesta na izborima za gradonačelnika 2013. i koji je organizovao brojne proteste u glavnom gradu i širom zemlje, uključujući skupove u Moskvi gotovo svake sedmice od sredine jula.

Navaljni koji je bio u zatvoru jer je podsticao svoje pristalice da se pridruže protestima u Moskvi, zagovarao je strategiju za glasače da glasaju za one kandidate koji imaju najbolju šansu da pobijede 'Ujedinjenu Rusiju'. Navaljni je na Twitteru napisao da je taktika 'pametnog glasanja' donijela 'odlične rezultate'.

Veliki dio ruske javnosti okrenuo je leđa 'Ujedinjenoj Rusiji' nakon što su izglasali zakon koji podiže starosnu granicu za penzionisanje, povećanje stope poreza na dodatnu vrijednost i usvojila program koji nameće poreze prevoznicima.

Međutim ovi izbori nisu donijeli samo loše vijesti Putinu. U 16 guvernerskih utrka, svi dužnosnici koje podržava Kremlj, prema izvještavanju Current Time-a, izgleda da će odnijeti pobjedu.

Predstavnici vlasti i opozcije glasali na izborima u Moskvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Putin je pred same izbore zamijenio nekoliko regionalnih kandidata, navodno kako bi izbjegao prošlogodišnje guvernerske izbore kada je nekoliko kandidata koje podržava Kremlj, izgubilo utrku.

U drugom najvećem gradu u Rusiji, Sankt Petersburgu, vršilac dužnosti guvernera, Aleksandar Beglov, vodi sa više od 64 posto i sa gotovo 90 posto prebrojanih listića. Mandat Begalova kojeg je na privremenu poziciju postavio Putin, obilježeno je pitanjima o njegovoj stručnosti da vodi ovaj liberalno okarakterisan grad.

Glasačke nepravilnosti

Golos, nezavisna agencija koja prati izbore, zabilježila je oko 1.700 glasačkih nepravilnosti širom Rusije, uključujući 560 slučajeva u Moskvi i 220 u Sankt Petersburgu.

Brojni slučajevi izbornih prevara su objavljeni na društvenim mrežama, međutim RSE/RL nije bio u mogućnosti da nezavisno verifikuje njihove tvrdnje.

Nekoliko videa objavljenih na mrežama prikazivala su neke od glasača koji javno u glasačke kutije ubacuju više od jednog glasačkog listića.

U međuvremenu, ruska državna agencija za nadzor komunikacija, Roskomnadzor, optužila je tehnološke gigante Google i Facebook da se upliću u izbore, uz tvrdnje da su prikazali oglase za lokalne izbore iako su tražili da ih uklone. Facebook i Google poriču ove optužbe.

Komentatori, prenosi servis Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku, kažu da su se neovisni kandidati u Moskvi nadali da će izbore iskoristiti kao način da pošalju poruku da je opozicija i nakon sistematskog pritiska od strane vlasti i dalje sposobna da bude politički jaka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG