Dostupni linkovi

Rusija obećala povećanje isporuka plina Europi


Provjera mjerne opreme na kompresorskoj stanici Slavianskaja (kojom upravlja Gazprom), početnom točkom obalnog plinovoda Sjeverni tok 2 (27. juli 2021.)
Provjera mjerne opreme na kompresorskoj stanici Slavianskaja (kojom upravlja Gazprom), početnom točkom obalnog plinovoda Sjeverni tok 2 (27. juli 2021.)

Rusija ima potencijal da poveća isporuke prirodnog plina Europi, u kojoj skok cijena tog energenta ugrožava potrošače, saopćeno je u Moskvi 7. oktobra.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da postojeće tranzitne rute dozvoljavaju povećanje isporuke i prije nego što počne s radom novi plinovod Sjeverni tok dva kojim treba prenijeti ruski plin do Njemačke.

"Ima potencijala, sve ovisi od tražnje, ugovornih obveza i komercijalnih sporazuma", rekao je Peskov u razgovoru sa novinarima.

Cijene plina koje su znatno porasle u Europi pale su 7. oktobra nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da bi njegova zemlja mogla prodati više plina europskim kupcima preko svog domaćeg tržišta, pored postojećih dugoročnih ugovora.

Ruski dopremijer Aleksander Novak rekao je 6. oktobra da bi pokretanje Sjevernog toka dva brzo stabiliziralo europska energetska tržišta, što su neki u Europi vidjeli kao pokušaj poticanja regulatornih tijela da ubrzaju odobrenje novog plinovoda.

Upitan o Novakovom komentaru, Peskov je odgovorio da Rusija može povećati isporuke plina preko postojećih ruta.

Na sastanku vlade posvećenom pitanjima energije 6. oktobra, Putin je rekao da je brzo rastuća tražnja uz globalni ekonomski oporavak od pandemije utjecala na povećanje cijena plina u Europi. Kao faktore naveo je i hladnu zimu i manju proizvodnju energije iz alternativnih izvora.

Putin je, međutim, rekao da ključnu ulogu igra i pokušaj EU da promijeni pristup i pređe sa dugoročnih ugovora za opskrbu na direktno trgovanje plinom.

Putin je odbacio kritiku nekih europskih političara koji su naveli da odbijanje Rusije da poveća isporuke utječe na povećanje cijena.

"Rusija je uvijek bila pouzdan opskrbljivač plina potrošačima diljem svijeta u Europi i Aziji i uvijek je u potpunosti ispunjavala svoje obveze, to želim naglasiti", rekao je Putin.

On je rekao da su isporuke ruskog plina Europi u prvih devet mjeseci ove godine porasle 15 posto u odnosu na isti period 2020. i dodao da bi ove godine mogao biti ostvaren novi rekord.

On je odbacio i tvrdnju Ukrajine da Moskva pokušava smanjiti isporuke preko ukrajinske teritorije u očekivanju puštanja u rad plinovoda Sjeverni tok dva.

Putin je rekao da je Rusija preko Ukrajine prevezla osam posto više plina nego što je predviđeno sadašnjim ugovorom o tranzitu.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG