Dostupni linkovi

Rusija kaže da je isplatila kamate na evroobveznice od 117 miliona dolara


Centralna banka Ruske Federacije
Centralna banka Ruske Federacije

Ministarstvo finansija Rusije saopštilo je u četvrtak da je ispunjen nalog za plaćanje kamate od 117 miliona dolara na dva kupona evroobveznica i da će posebno obavestiti tržište o tome da li je uplata deponovana na račun agenta za plaćanje Sitibank (Citibank), prenosi Rojters.

Sankcije zbog događaja u Ukrajini odsekle su Rusiju od globalnog finansijskog sistema i blokirale najveći deo njenih zlatnih i deviznih rezervi. Isplata dve evroobveznice, koja dospeva u sredu, prvi je test Moskve u ispunjavanju obaveza prema spoljnom dugu od uvođenja sankcija Zapada.

Filijala Citija u Londonu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Vlasnik obveznica sa sedištem u Evropi rekao je Rojtersu u četvrtak da neki vlasnici ruskih držvnih obveznica denominiranih u dolarima još nisu dobili sredstva iako je njihovo prispeće bilo predviđeno za sredu.

Ministarstvo finansija planiralo je da pošalje ekvivalentan iznos kamate u rubljama ako plaćanje u dolarima ne stigne do stranih vlasnika obveznica, nešto što je agencija za kreditni rejting Fič rekla da bi predstavljalo neizvršenje obaveza, ako se to ne koriguje u grejs periodu od 30 dana.

Rusija ima 15 međunarodnih obveznica nominalne vrednosti od oko 40 milijardi dolara u otplati, od kojih oko polovinu drže međunarodni investitori.

Isplate koje dospevaju 16. marta su prve od nekoliko, sa još 615 miliona dolara do kraja marta. Prva isplata glavnice dospeva 4. aprila na obveznice od 2 milijarde dolara.

Same obveznice su izdate sa mešavinom uslova i ugovora. Obveznice prodate nakon sankcija Rusiji zbog aneksije Krima 2014. sadrže odredbu o plaćanju u alternativnoj valuti.

Za obveznice navedene nakon 2018. godine, rublja je navedena kao alternativna valutna opcija.

Život pod sankcijama u Rusiji i Srbiji 1990-ih
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:09 0:00

XS
SM
MD
LG