Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija gomila snage u Sredozemlju, Zapad strahuje za Idlib


Admiral Essen prilikom prolaska kroz istanbulski Bosfor, 25. avgust

Rusija je rasporedila još nekoliko ratnih brodova u Sredozemnom moru. Riječ je, kažu ruski mediji, o najvećem gomilanju pomorskih snaga od kada su se uključili u građanski rat u Siriji 2015. Sve stiže u momentu kada se ruski saveznik, sirijski predsjednik Bašar al-Asad, kako se vjeruje, priprema da napadne posljednju veliku pobunjeničku enklavu u sjevernoj provinciji Idlib.

Istovremeno su u utorak UN, preko direktora Agencije za humanitarna pitanja, upozorile da bi ofanziva velikog obima tamo "potencijalno mogla stvoriti humanitarnu katastrofu do sada još neviđenog nivoa" u sedmogodišnjem sukobu u Siriji.

Informacije o ruskom gomilanju pomorskih snaga na Mediteranu i pripremanju vojske sirijskog predsjednika Bašara al-Asada za napad na posljednju pobunjeničku enklavu stižu u momentu kada su se SAD, Britanija i Francuska sastali u Savjetu bezbjednosti UN i ponovili upozorenje Siriji, čija armija iz vazduha ima rusku podršku, da ne koriste hemijsko oružje u napadu na Idlib. Poručili su da bi na upotrebu tog oružja Zapad uzvratio.

Rusija je, pak, sa svoje strane upozorenje zapadnih sila i navodni mogući vazdušni udar na sirijske snage upotrijebila kao opravdanje za njihovo gomilanje snaga na Bliskom istoku.

Istovremeno i svjetski mediji izvještavaju o velikom gomilanju ruskih snaga u Sredozemlju. Reuters je izvijestio i uslikao kako su ruske fregate Admiral Grigorovič i Admiral Essen 25. avgusta prošle kroz istanbulski Bosfor prema Mediteranu.

Takođe je navedeno da su dan ranije Krivak fregata i brod za slijetanje Nikolaj Filčenkov uslikani kako prolaze kroz turski moreuz da bi povezali Crno more sa Sredozemljem. Raketna korveta Višni Voloček prošla je istom rutom ranije ovog mjeseca.

Ruski dnevnik Izvjestia, blizak Kremlju, objavio je da Rusija gomila najveće vojne snage na Sredozemlju od njihove intervencije u Siriji, koja je počela krajem septembra 2015, nakon čega je rat u toj zemlji, koji je oduzeo više od 400.000 života od 2011. i raselio milione, preokrenut u korist sirijskog režima Bašara al-Asada.

Potencijalna humanitarna katastrofa

Direktor UN za humanitarna pitanja John Ging pozvao je članice Savjeta bezbjednosti UN "da učine sve što mogu da se izbjegne" humanitarna kriza u Idlibu, sirijskoj provinciji koja se graniči sa Turskom i koja je dom oko tri miliona ljudi, uključujući većinu preostalih sunitskih pobunjeničkih boraca i njihovih porodica.

Ging je rekao da je posljednjih sedmica, intenzivnim bombardovanjem i granatiranjem dijelova Idliba, "humanitarna situacija dodatno ozbiljno pogoršana".

Kako kaže, "scenario u najgorem slučaju u Idlibu će prevazići kapacitete humanitarnih organizacija i ima potencijal da kreira humanitarnu katastrofu na skali kakva nije viđena u ovoj krizi".

Ruski mediji citiraju ministra odbrane te države Sregeja Šojgua koji je u utorak rekao da ruska vojska pokušava da ispregovara ono što on naziva "mirovnim dogovorom" sa "umjerenim" pobunjeničkim grupama u Idlibu, sličan onome koji su postigli sa pobunjenicima u istočnoj Guti, u blizini Damaska, kojima su dali garancije za bezbjednost u zamjenu za predaju oružja.

"Nevjerovatne optužbe"

Na sastanku u UN-u Rusija je još jednom optužila Levantski oslobodilački komitet, ekstremističku pobunjeničku grupu povezanu sa Al- Kaidom, da priprema hemijski napad na Idlib, koji će, tvrdi Moskva, Zapad iskoristiti da opravda vazdušne udare na sirijske snage.

Rusija takođe tvrdi da britanske specijalne snage pomažu pobunjenicima, uključujući moguće snadbijevanje gasom hlorin, koji je nelegalno hemijsko oružje, što je izazvalo oštro negiranje britanske ambasadorice u UN Karen Pierce.

"Čak i prema nečuvenim standardima ruske propagande, ovo je nevjerovatna optužba" rekla je Pierce, pa potom naglasila: "I u potpunosti netačna".

Ona je tvrdnju nazvala "lažnom viješću" i rekla da bi mogla biti "dimna zavjesa za hemijski napad sirijskog režima koji se osjeća u vazduhu i to još jednom protiv sopstvenog naroda u Idlibu".

Sirija: Desetine mrtvih u napadu hemijskim oružjem
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

"Ponavljam poruku koju smo ja, Francuzi i Amerikanci ranije dali, a to je da ćemo odgovoriti", rekla je britanska ambasadorica.

Pierce je nešto kasnije novinarima rekla da je "veoma jasno nama i našim partnerima da je ovo jedan pokušaj da skrenu pažnju od sve izvjesnijeg napada na Idlib".

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja je rekao da sirijske oružane snage nemaju hemijsko oružje i da nemaju vojnu potrebu za njim.

"Ljudi sa normalnim pogledima neće koristiti sredstva koja su neupotrebljiva sa vojne tačke gledišta, s ciljem da izazovu odmazdu tri velike sile", rekao je Nebenzja.

"Hvala za ovo upozorenje u vašem odgovoru", dodao je.

"Mi takođe želimo da upozorimo vas da smo u potpunosti svjesni vaših uznemiravajućih planova. Snažno vam sugerišemo da se uzdržite od njih. Njihovo spovođenje će dodatno izazvati napade na mirno rješenje krize u Siriji", upozorio je ruski ambasador.

Britanska ambasadorica Pirece, koja trenutno predsjedava Savjetom bezbjednosti, rekla je da Rusija blokira sve napore da se dođe do konsenzualnog odgovora na pozive direktora za humanitarne operacije UN-a Johna Ginga da se spriječi humanitarna katastrofa u Idlibu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG