Dostupni linkovi

Kremlj odbacuje navode da vrši politički pritisak na Moldaviju


Tehničar Gasproma pregledava manometar na kompresorskoj stanici Sudža za izvoz gasa (14. januar 2009.)
Tehničar Gasproma pregledava manometar na kompresorskoj stanici Sudža za izvoz gasa (14. januar 2009.)

Rusko predsedništvo navelo je da su tekući pregovori između ruskog gasnog giganta Gasproma i Moldavije - koja je suočena sa velikim nestašicama gasa - "isključivo komercijalni", odbacujući navode da vrši bilo kakav geopolitički pritisak na Kišenjev.

"Sve je to potpuno komercijalne prirode, nema nikakve politizacije" tih pregovora rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Moldavija se redovno snabdeva gasom od Rusije preko proruske separatističke oblasti Pridnestrovlja i Ukrajine.

Međutim, došlo je do komplikacija otkad je Gasprom povećao cenu gasa za gotovo 43 odsto u oktobru, što je moldavska vlada ocenila kao "neopravdano i nerealistično" za tu zemlju, jednu od najsiromašnijih u Evropi.

Kao reakcija na to Moldavija je prošle nedelje uvela energetsko vanredno stanje koje joj je omogućilo da kupi gas od Poljske, prvi put od sticanja nezavisnosti 1991.

Zamenik premijera Anderei Spinu je 27. oktobra u Sankt Peterburgu na razgovorima sa šefom Gasproma Aleksejom Milerom s ciljem da zaključi dugoročni ugovor o isporuci ruskog gasa.

Pre pregovora Spinu je rekao da želi od Moskve da dobije "korekciju" cena koje su ponuđene Kišinjevu.

"Postoji potražnja za gasom, komercijalni predlog, ponuda za smanjenje cena ali takođe problem akumulacije moldavskog duga", rekao je Peskov.

Bivša sovjetska republika Moldavija podeljena je između pristalica približavanja sa Moskvom i onih koji žele da se pridruže evropskoj uniji.

Kritičari Kremlja tvrde da je Moskva povećala tarife da kazni Moldaviju posle izbora proevropske predsednice Maje Sandu, 2020. godine.

Sa druge strane Moskva optužuje Kišenjev da kasni u isplatama i preti da prekine dotok gasa ako ne bude potpisan novi ugovor.

Gas i do deset puta skuplji nego 2020.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00

Nestašice gasa u Moldaviji javljaju se u sklopu skoka cena gasa u Evropi koji neke zemlje delom pripisuju Moskvi, optužujući je da hoće da izvrši pritisak na kontinent odbijajući da obezbedi dodatne količine energenta.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG