Dostupni linkovi

Moldavija kupila poljski plin zbog nestašice ruskog


Natpis "Varšava" na plinskoj distribucijskoj stanici Gaz-System u Gustoržinu, Poljska, 12. septembar 2014.

Moldavska vlada saopćila je da je kupila milion kubnih metara prirodnog plina od Poljske nakon što se Kišinjev nije uspio dogovoriti o novom energetskom sporazumu s tradicionalnim dobavljačem Rusijom, prenijela je Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Potpisan je ugovor o probnoj kupnji milion kubnih metara prirodnog plina između državne kompanije Energocom i poljske kompanije PGNiG”, navodi se u saopćenju vlade od 25. oktobra u kojem je ovaj potez nazvan “prvom kupnjom plina iz alternativnih izvora” u povijesti nezavisne Moldavije.

Kupnjom će se “testirati mogućnost uvoza plina iz alternativnih izvora i uravnotežiti niski tlak u sistemu opskrbe prirodnim plinom”, stoji u saopćenju. Moldavija je prošle sedmice proglasila vanredno stanje nakon što je krajem prošlog mjeseca istekao njen plinski ugovor s ruskom državnom kompanijom Gazpromom, najvećim dobavljačem plina za Evropu, a dvije strane nisu uspjele dogovoriti detalje novog dugotrajnog ugovora.

Gazprom je produžio ugovor do kraja oktobra, dok je cijenu povisio na 790 dolara po kubnom metru sa 550 dolara kolika je bila cijena prošlog mjeseca.

Potpredsjednik moldavske vlade Andrei Spinu rekao je na brifingu 25. oktobra da će vlada u Kišinjevu nastaviti razgovore s Gazpromom ove sedmice i tražiti “poštenu” cijenu.

Premijerka Natalia Gavrilita okrivila je Moldovagaz, čiji je glavni dioničar Gazprom, jer nije isporučio potrebnu količinu plina - optužba koju je ova kompanija odbacila.

Neki stručnjaci kažu da je Moskva povisila cijene kao odmazdu protiv Moldavije zbog izbora prozapadne predsjednice Maie Sandu prošle godine.

Zemlja od 2,6 miliona stanovnika, stisnuta između članice EU-a Rumunije i Ukrajine, godišnje troši 2,8 milijardi kubnih metara plina.

Plinska kriza u Moldaviji dolazi u trenutku kad su cijene plina u Evropi i drugim dijelovima svijeta posljednjih sedmica skočile na rekordne nivoe.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG