Dostupni linkovi

Ruski sud stavio novinara Forbesa u kućni pritvor


Kupovina Forbsa rusko izdanje na kiosku u Moskvi, arhivska fotografija iz 2016.
Kupovina Forbsa rusko izdanje na kiosku u Moskvi, arhivska fotografija iz 2016.

Ruski sud je 27. aprila odredio kućni pritvor novinaru ruskog izdanja časopisa Forbes Sergeju Mingazovu.

Mingazova je policija uhapsila u dalekoistočnom gradu Habarovsku 26. aprila pod optužbom da je širio lažne informacije o ruskoj vojsci.

Njegov advokat Konstantin Bubon rekao je da je Mingazov pritvoren zbog objava na društvenim mrežama koje je objavio o ukrajinskom gradu Buči, gdje je pronađeno više od 400 tijela civila, od kojih su mnoga imala znakove mučenja, nakon što su se ruske snage povukle u aprilu 2022.

Prijeti mu do 10 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Sergej Mingazov piše za Forbes i Amurski Boulevard, a vodi i nekoliko telegram kanala na kojima objavljuje regionalne vijesti. Prethodno je sarađivao s časopisima Vedomosti, Kommersant, TASS, Komsomolskaya Pravda i drugim publikacijama.

Nakon sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, ruske vlasti počele su progoniti ljude zbog antiratnih govora i govora. Prema procjenama OVD-Info, u Rusiji su pokrenuti postupci protiv najmanje 907 ljudi zbog njihovog antiratnog stava, uključujući 287 na temelju članka o lažima o ruskoj vojsci.

Četvoro novinara Radija Slobodna Evropa (RSE) trenutno je nepravedno zatvoreno.

Alsu Kurmaševa je novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE u Pragu u Češkoj, ima dvojno američko i rusko državljanstvo. U Rusiju je otputovala zbog hitne porodične situacije u maju. Kumaševu su 18. oktobra 2023. zatvorile ruske vlasti u Kazanju, glavnom gradu ruske republike Tatarstan. Optužena je da se nije registrovala kao strani agent, što je krivično djelo za koje je maksimalna kazna pet godina zatvora.

Među novinarima RSE koji su zatvoreni u Bjelorusiji su Ihar Losik bloger saradnik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u junu 2020. i osuđen na 15 godina zatvora.

Andrej Kuznečik je web urednik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u novembru 2021. i osuđen na šest godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam. Losik i Kuznečik su zatvoreni u Bjelorusiji.

Vladislav Jesipenko je saradnik Crimea.Realities, reporterskog projekta Ukrajinskog servisa RSE koji je zatvoren na poluostrvu Krim. U martu 2021. uhapsili su ga službenici FSB-a na Krimu koji je anektirala Rusija 2014. godine. Jesipenko trenutno služi petogodišnju kaznu zbog lažnih optužbi za posjedovanje eksploziva.

XS
SM
MD
LG