Dostupni linkovi

Rusija protjerala 18 članova misije EU u Moskvi u znak odmazde


Izaslanik EU u Rusiji Markus Ederer, 22. marta 2018.

Moskva je protjerala 18 zaposlenika izaslanstva Europske unije u Rusiji kao odmazdu za protjerivanje 19 Rusa iz Bruxellesa ranije ovog mjeseca, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Osamnaest zaposlenika Delegacije EU u Rusiji proglašeno je kao personae non gratae i morat će u bliskoj budućnosti napustiti teritorij Ruske Federacije", stoji u priopćenju ministarstva od 15. aprila.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je pozvalo veleposlanika EU u Rusiji Markusa Ederera i obavijestilo ga o mjerama odmazde.

"Ruska strana je izjavila da je EU odgovorna za dosljedno uništavanje arhitekture bilateralnog dijaloga i suradnje za koju su bila potrebna desetljeća da se formira", priopćilo je Ministarstvo.

Diplomati EU moraju napustiti Rusiju što je prije moguće, dodalo je ministarstvo.

Europska unija ocijenila je tu odluku neopravdanom.

"Europska unija žali zbog neopravdane, neutemeljene odluke Ruske Federacije da protjera 18 članova Delegacije Europske unije u Ruskoj Federaciji", stoji u priopćenju diplomatske službe EU.

"Nema nikakvih temelja za odluku ruskih vlasti u petak osim što je to čisti korak odmazde. Ruski odabrani smjer djelovanja dodatno će produbiti njezinu međunarodnu izolaciju", navodi se.

Europska unija je 5. aprila proglasila 19 ruskih diplomata personama non gratae zbog "sudjelovanja u aktivnostima suprotnim njihovom diplomatskom statusu" i naredila im da napuste zemlju domaćina Belgiju.

Zapadne zemlje protjerale su desetke ruskih diplomata zbog ničim izazvane invazije Moskve na Ukrajinu, a Rusija je rekla da će odgovoriti na sva takva protjerivanja.

XS
SM
MD
LG