Dostupni linkovi

Rusija postavila temelje za nacionalizaciju imovine stranih kompanija


Lena soda inspired  zatvorene 're:Store' prodavnice za preprodaju Apple proizvoda u Sankt Peterburg, 2. mart 2022.

Rusko ministarstvo ekonomije napravilo je nacrt zakona koji cilja da spriječi sve veće povlačenje međunarodnog biznisa iz Rusije zbog rata u Ukrajini, ali i da potencijalno postavi temelje za nacionalizaciju strane imovine u državi.

Nacrt zakona predviđa da bi državna banka Vnešekonombank i državna agencija za izvozne garancije imali pravo da preuzmu imovinu stranih kompanije koje su napustile rusko tržište, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ovaj prijedlog zakona ministarstva ekonomskog razvoja dolazi nakon što je sve veći broj velikih međunarodnih kompanija najavio da će obustaviti poslovanje u zemlji ili se u potpunosti povući u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu.

Zakon je "prvi korak prema nacionalizaciji stranih organizacija koje napuštaju Rusiju", rekla je vladajuća stranka Jedinstvena Rusija, koja dominira parlamentom i rutinski odobrava inicijative vlade ili Kremlja.

Prema zakonu, Rusija bi imala pravo da preuzme strane kompanije u roku do tri mjeseca u slučajevima kada lideri stranih preduzeća "de-facto prestanu" da upravljaju poslovanjem. U prijedlogu se takođe navodi da kada lideri stranih kompanija poduzimaju radnje koje bi mogle dovesti do "neosnovane" likvidacije ili stečaja takvih kompanija, ruska vlada bi imala rok od šest mjeseci da ih preuzme.

Dionice novih kompanija bile bi ponuđene na trgovanje, dok bi se stare kompanije likvidirale. U slučaju da niko nije zainteresovan za vlasništvo nad novim kompanijama, one bi bile nacionalizovane, prema nacrtu zakona.

Prema novinama Izvestija, ministarstvo je već poslalo vladi i kancelariji glavnog tužioca popis od 60-ak stranih kompanija koje su napustile rusko tržište i koje bi mogle biti nacionalizovane.

Među njima su Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald's, Porsche, H&M i druge. U međuvremenu, Wall Street div Goldman Sachs rekao je da će u potpunosti zatvoriti svoje poslovanje u Rusiji, čime su postali prva velika banka s Wall Streeta koja je to učinila. A JPMorgan Chase je rekao da gasi svoje rusko bankarsko poslovanje.

Govoreći na sastanku u Kremlju 10. marta, predsjednik Rusije Vladimir Putin pokušao je da uzvrati na sankcije sa Zapada koje su pogodile rusku ekonomiju i mogle bi da uzrokuju ozbiljne ekonomske probleme u nadolazećim mjesecima.

"Pritisak sankcija je uvijek bio tu. Da, naravno, sada je složen i stvara nam određene izazove, probleme, poteškoće", rekao je Putin, prema transkriptu Kremlja. "Ali, kao što smo te poteškoće prevladali prethodnih godina, tako ćemo ih i sada. Moramo proći kroz to razdoblje. Ekonomoja će se sigurno prilagoditi novoj situaciji", rekao je Putin.

XS
SM
MD
LG