Dostupni linkovi

Ruska Duma na vanrednom zasjedanju razmatra o novom zamjeniku premijera


Ruski predsjednik Vladimir Putin (lijevo) sluša ministra industrije i trgovine Denisa Manturova. Na vanrednoj sjednici ruske Državne dume razmatrat će se imenovanje Manturova na mjesto potpredsjednika vlade (20. juli 2021.)
Ruski predsjednik Vladimir Putin (lijevo) sluša ministra industrije i trgovine Denisa Manturova. Na vanrednoj sjednici ruske Državne dume razmatrat će se imenovanje Manturova na mjesto potpredsjednika vlade (20. juli 2021.)

Donji dom ruskog parlamenta, Duma, održat će vanrednu sjednicu 15. jula na kojoj će raspravljati o desetinama pitanja usred spekulacija o promjenama politike i rekonstrukciji vlade predsjednika Vladimira Putina.

Očekuje se da će se na dnevnom redu naći više od 60 pitanja, uključujući mjere podrške ruskim građanima, vojnom osoblju i privredi.

Zadatak Državne dume je da razmatra pitanja što je prije moguće i da ih ne ostavlja za jesen, rekao je predsjednik Dume Vjačeslav Volodin, prenose ruski mediji.

Volodin je prošle sedmice rekao na sastanku kojem je Putin prisustvovao sa parlamentarcima da će Državna duma pomoći dvama separatističkim regijama na istoku Ukrajine koje podržava Rusija da razviju svoj pravni sistem.

Duma je, najavljujući sjednicu, rekla da su se "nagomilala pitanja koja zahtijevaju hitna rješenja" i da treba razmotriti "vladine inicijative".

Vladimir Vasiljev, šef proputinske stranke Jedinstvena Rusija, koja ima 325 mjesta u parlamentu od 450 mjesta, rekao je da će poslanici na sjednici raspravljati o više od 60 pitanja.

"Neophodno je da procesi koji se sada odvijaju dobiju pravni odgovor", rekao je Vasiljev na partijskom Telegram kanalu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima 12. jula da Putin ne planira prisustvovati sastanku, niti davati izjave.

Sjednica se održava u trenutku kada se Rusija suočava sa sve većim domaćim, ekonomskim i vanjskopolitičkim izazovima vezanim za rat u Ukrajini.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

RIA Novosti i Interfax citiraju izvore koji su rekli da će sastanak biti tehničke prirode i ne treba očekivati ništa izvanredno. Citirani poslanici Državne dume nisu isključili da će se raspravljati o "kadrovskim pitanjima", ali nisu precizirali o kojim.

Nekoliko poslanika je reklo da je glavni razlog za sjednicu rekonstrukcija vlade koja će potvrditi ministra industrije i trgovine Denisa Manturova na mjesto zamjenika premijera, piše Moscow Times.

Manturov (53) je zvanično 13. jula nominovan za funkciju potpredsjednika vlade, ministra industrije i trgovine, nakon što je Putin potpisao ukaz kojim se broj potpredsjednika vlade povećava na 11.

Kandidatura Manturova bit će tema rasprave, javio je Interfax.

Novinska agencija je takođe citirala premijera Mihaila Mišustina koji je rekao da je uvođenje nove državne funkcije bilo neophodno zbog potrebe za donošenjem brzih odluka suočenih sa sankcijama Zapada uvedenim protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu.

Sektor industrije je podložan različitim ograničenjima i zabranama, "i potrebno je odgovoriti što je moguće fleksibilnije na trenutnu dinamiku", rekao je Mišustin na prošlosedmičnom sastanku ruske vlade, prenosi Interfax.

U ruskim medijima takođe je bilo izvještaja u kojima su anonimni izvori bili citirani a koji su ukazali na to da bi moglo doći do šire reorganizacije ruske vlade.

Izvor: The Moscow Times, Meduza, Interfax, RIA Novosti i Reuters

XS
SM
MD
LG