Dostupni linkovi

Britansko ministarstvo optužilo Rusiju za namerno dezinformisanje o isporuci hrane


Inspekcija na prvom brodu sa ukrajinskim žitaricama "Razoni" u okviru postignutog sporazuma Rusije i Ukrajine o izvozu žitarica, Istanbul, 3. avgust 2022.
Inspekcija na prvom brodu sa ukrajinskim žitaricama "Razoni" u okviru postignutog sporazuma Rusije i Ukrajine o izvozu žitarica, Istanbul, 3. avgust 2022.

Britansko ministarstvo odbrane je 11. septembra optužilo Rusiju da sprovodi strategiju dezinformisanja kako bi odbacila krivicu za problem nedostatka hrane, diskreditovala Ukrajinu i umanjila protivljenje njenoj invaziji.

Tvrdnje ruskog predsednika Vladimira Putina da je samo deo žitarica izvezenog iz Ukrajine otišao u siromašne zemlje su netačne, saopštilo je britansko ministarstvo.

Bez pružanja dokaza, Putin je 7. septembra rekao da su samo dva od 87 brodova, sa 60.000 tona proizvoda, otišla u siromašne zemlje.

Citirajući podatke UN-a, britansko ministarstvo odbrane je u svom dnevnom obaveštajnom biltenu na Tviteru 11. septembra navelo da je oko 30 odsto žitarica izvezenih u okviru sporazuma isporučeno u zemlje sa niskim i srednjim prihodima u Africi, Bliskom istoku i Aziji.

Sporazum o dozvoli izvoza žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, stupio je na snagu prošlog meseca.

U međuvremenu, francuski ministar saobraćaja rekao je 11. septembra da će potpisati sporazum sa Rumunijom o povećanju ukrajinskog izvoza žitarica u zemlje u razvoju, uključujući Mediteran.

Sjedinjene Države takođe rade na rešavanju ruskih pritužbi da sankcije ometaju njihovu isporuku hrane i đubriva, rekao je visoki američki zvaničnik James O'Brien 9. septembra.

Iz Sjedinjenih Država su naveli da ruska hrana i đubrivo ne podležu sankcijama uvedenim zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Izvor: RFE/RL, Reuters

XS
SM
MD
LG