Dostupni linkovi

Ukrajinski izvoz žitarica blizu predratnog nivoa, kažu SAD


Pšenično polje gori nakon ruskog granatiranja nekoliko kilometara od ukrajinsko-ruske granice u oblasti Harkiv, Ukrajina, 29. jula 2022.
Pšenično polje gori nakon ruskog granatiranja nekoliko kilometara od ukrajinsko-ruske granice u oblasti Harkiv, Ukrajina, 29. jula 2022.

Ukrajina je na putu da ovog mjeseca isporuči gotovo onoliko žitarica koliko je to činila prije ruske invazije, u trijumfu međunarodnih napora za ublažavanje nestašice hrane, rekao je američki zvaničnik u utorak.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika pšenice, kukuruza, ječma i suncokretovog ulja, isporučujući oko pet miliona metričkih tona žitarica svakog mjeseca prije rata.

Njen izvoz je porastao nakon invazije 24. februara, što je doprinijelo skoku globalnih cijena hrane koji je posebno teško pogodio siromašne zemlje.

"Zahvaljujući intenzivnoj međunarodnoj saradnji, Ukrajina je na putu da izveze čak četiri miliona metričkih tona poljoprivrednih proizvoda u avgustu", rekao je visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta za AFP.

Ukrajina i Rusija su u julu postigle prvi ratni sporazum uz posredovanje Turske i generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša, uz garancije da će brodovi isploviti iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je da je tim naporima u proteklih nekoliko nedelja iz luka izbačeno više od 720.000 tona žitarica na 33 broda.

Do sada je značajnija bila evropska inicijativa da se ukrajinsko žito otprema riječnim, željezničkim i cestovnim putevima.

Takozvane "trake solidarnosti" koje je uspostavila Evropska unija(EU) dovezle su dodatna vozila, uključujući kamione do granice, rješavajući prepreke, uključujući nekompatibilnost ukrajinskih vagona s evropskim kolosijekom.

Evropski napori isporučuju 2,5-3 miliona tona proizvoda u EU i šire na međunarodna tržišta svakog mjeseca, rekao je zvaničnik.

Kao dio sporazuma dogovorenog u Istanbulu, Rusiji će također biti zagarantovana isporuka hrane i đubriva bez sankcija.

Guterres je nedavno apelovao na "neometan pristup", rekavši da bi se svijet sljedeće godine mogao suočiti s opasnim poljoprivrednim nedostacima ukoliko rusko gnojivo ne stigne na međunarodna tržišta.

Sjedinjene Države kažu da su njihove sveobuhvatne sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini izuzele poljoprivredne proizvode i optužuju Moskvu da nastoji odvratiti svijet od vlastite odgovornosti za nestašice.

Prošle sedmice Sjedinjene Države su rekle da doprinose još 68 miliona dolara Svjetskom programu za hranu za kupovinu 150.000 metričkih tona ukrajinske pšenice kako bi se riješila nesigurnost hrane.

Agencija UN-a upozorila je u petak da se oko 22 miliona ljudi suočava sa glađu u zemljama Roga Afrike gdje su sve veće cijene uvezene hrane pogoršale posljedice klimatskih promjena.

Kenija, Etiopija i Somalija pretrpjele su neuspjeh bez presedana u četiri uzastopne kišne sezone.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG