Dostupni linkovi

Rusi u Crnu Goru, Rusi iz Crne Gore


Povećan broj ruskih prodavaca: Budva
Povećan broj ruskih prodavaca: Budva

Pretjerana gradnja, sve manje atraktivnih lokacija i izduvani balon prenapučenih cijena, diktiraju stagnaciju ili blagi statstički pad vrijednosti nekretnina. Prodavci kažu da se sve češće na tržištu nalaze i one u vlasništvu ruskih državljana koji su do nedavno bili najbrojniji kupci.

Pad cijena nekretnina i broja ruskih kupaca posljedica su realnih tržišnih kretanja i nerealno „naduvanog“ tržišta nekretnina nakon 2007. godine.

Marija Baboshkina iz agencije Montenegro Prospects kaže da stagnira broj upita klijenata, a da su sve rjeđi oni sa velikim budžetima.

"Ne možemo govoriti o povećanju interesovanja ruskih kupaca, prodaja je skoro na nivou prošlogodišnje, ali je budžet onih koji dolaze iz zemalja ruskog govornog područja manji nego ranije", kaže Baboshkinja.

“Pomama” za crnogorskim nekretninama među Rusima je trajala skoro deceniju. Sada je sve manje atraktivnih lokacija na obali, ali je jedan od razloga manjka njihovog interesovanja i pad vrijednosti rublje.

Tako su sa finansijskom krizom u Rusiji počele i prodaje nekretnina ruskih vlasnika u Crnoj Gori, o čemu nema zvaničnih brojki, ali ih potvrđuju posrednici u kupoprodaji.

Tivat
Tivat

"Po našem iskustvu, povećan je broj ruskih prodavaca, ali ne pretjerano, moja je procjena da ih je oko 10 do 15 procenata od ukupnog broja. Ono što nama iznose kao razloge su najčešće njihove kalkulacije: u Rusiji je cijena pala, i ako prodaju nekretnine u Crnoj Gori, mogu da je jeftinije kupe u Rusiji. Drugi razlog koji navode su krediti koje moraju da vraćaju", objašnjava Baboshkinja.

Prosječna cijena stana novogradnje u Crnoj Gori je 1.057 eura, a kvadrat na Primorju košta najmanje 50 posto skuplje. Nakon pucanja balona prenaduvanih cijena, sada se skupo mogu prodati samo eksluzivne nekretnine.

"Sada je velika potražnja malih stanova kojih nema dovoljno, a velika je ponuda velikih stanova koje niko ne može da kupi. Tako da su najčešći klijenti sada oni koji nemaju veze sa velikim investicijama,već su to ljudi koji traže neku manju nekretninu za odmor. Najtraženiji su stanovi od 40 do 45 kvadrata, a budžet klijenata je oko 60.000 - 70.000 eura", kaže vlasnik agencije za nekretnine Dušan Ranković.

Snežana Vidaković radi u firmi CMM koja je bila među prvim domaćim agencijama sa predstavništvom u Rusiji tokom protekle decenije. Danas, polovina njihovih potencijalnih klijenata dolazi iz EU.

"Ove godine smo imali dosta upita iz Belgije i Francuske. oni su mnogo jednostavniji u poslovnoj saradnji: dođu, vide, i odmah kažu da li su zainteresovani. Evropljani uglavnom traže nekretnine dalje od centra i buke, baš prave nekretnine za odmor", priča Vidaković.

Prema zvaničnoj statistici, kvadrat nekretnine u Budvi je i dalje najskuplji, prosječno oko 1.500 eura, dok se za trećinu jeftinije mogu kupiti stanovi u Podgorici ili Baru.

Oni koji traže skuplje nekretnine, uglavnom ih kupuju za rentiranje. Tako je u poslovno-stamenom centru nedaleko od Starog grada, koji je u trenutno u izgradnji i koštaće oko 60 miliona, sa najjeftinijim kvadratom od oko 2.000 eura.

"Garsonjera sa uređenim enterijerom, plus terasa, košta oko 60.000 eura. Možete da je izdajete u sezoni, i tako je vaša nekretnina vaš biznis", preporučuje PR nekretnina Ana Golubović.

Procjenjuje se da je na tržištu nekretnina Crne Gore danas ima oko 60.000 stanova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG