Dostupni linkovi

Zvanični podaci: Manje od procenta nekretnina u posjedu Rusa


Budva - ilustracija
Domaći i mediji iz regiona su prenijeli tekst ruske Nove gazete u kome se saopštava podatak dobijen uvidom u crnogorske katastarske knjige da oko 40 Crne Gore pripada Rusima.

Irma Nišić iz Uprave za nekretnine: U najvećem jeku buma nekretnina Rusi su bili na 4. mjestu spiska stranih državljana koji imaju vlasništvo nad nekretninama u Crnoj Gori, a prije Rusije tu su bili državljani država regiona.
Nova gazeta je u saradnji sa Centrom za istraživanje korupcije i organizovanog kriminala, međunarodne organizacije koja okuplja novinare istraživače istočne Evrope, započela projekat traženja nekretnina činovnika poslanika, moćnika i biznismena koji su bliski vlastima u primorskim zemljama, pa objavljuje da je Crna Gora označena kao rusko VIP odmaralište a da se „nakon letimičnog uvida u knjige dobija osjećaj da pola Crne Gore pripada Rusima”.

Ipak prema zvaničnim podacima crnogorske Uprave za nekretnine podatak o broju ruskih državljana koji su vlasnici nekretnina u Crnoj Gori je mnogo manji i iznosi ispod jedan odsto.

"U članku koji je objavljen u Novoj gazeti govori se da se ima osjećaj da Rusi imaju 40 posto vlasništvo nekretnina u Crnoj Gori, a da se ne radi o preciznim podacima, jer u daljem tekstu nigdje ne navode ukupan procenat. Ono što je najbitnije je da su u najvećem jeku buma nekretnina, Rusi bili na 4. mjestu spiska stranih državljana koji imaju vlasništvo nad nekretninama u Crnoj Gori, a prije Rusije tu su bili državljani država regiona. Ono što možemo dati podatak jeste da što se etažnog vlasništva tiče taj procenat kreće ispod 1 posto kada govorimo o ruskim državljanima. Kada se radi o vlasništvu nad zemljom to je nekih 0,1 posto", navela je portparolka Uprave za nekretnine Irma Nišić.

Nikolić: 99 posto trgovina se odvija u Rusiji

Otvoreno je pitanje na osnovu čega se može steći utisak da samo Rusi posjeduju 40 posto nekretnina u Crnoj Gori, s obzirom da zvanični podaci govore o izrazito malom procentu nekretnina u stranom vlasništvu.

"Pošto ta priča traje još od vremena tog buma nekretnina i kada se imalo utisak da se mnogo prodaje, mnogo manje se zapravo prodavalo nego što se mislilo. Iz naših podatak i presjeka podatak koji smo mi radili vidimo da situacija nije takva kako se priča", kaže Nišić.
Herceg Novi
Herceg Novi

Ukupan procenat zemljišta u Crnoj Gori koje je u vlasništvu stranih državljana iznosi 1,39 odsto. Ovaj podatak je prvi put saopšten početkom 2007. godine u vrijeme ekspanzije kupovine nekretnina u Crnoj Gori od strane Rusa i državljana drugih država i on za Upravu za nekretnine važi i danas.

Tadašnja ekspanzija prodaje zemljišta bila je tolika da se u javnosti sticao utisak da je samo Rusima prodato 20 posto teritorije Crne Gore. Tadašnje okolnosti i prodaju nekretnina opisuje Dragan Nikolić vlasnik budvanske agencije za nekretnine Imperija.

"To je bila takva ekpspanzija da se nije znalo ko sve se bavi prodajom nekretnina. Razne agencije, razni mešetari, konobari, kuvari. Nemam protiv tih zanimanja ništa ali bukvalno su svi prodavali. Jako malo se toga odradilo preko agencija, sve je išlo privatno. Nijesu samo kupovali Rusi, u Boki su glavni kupci bili su iz Norveške, Engleske, Holandije", prisjeća se Nikolić.

Sada je situacija potpuno drugačija, jer je interesovanje za nekretnine u Crnoj Gori stalo, a ako se i obavljaju transakcije one se ne obavljaju preko domaćih agencija kaže Nikolić.

"Imamo malu prodaju samim tim što se 99 posto trgovina odvija u Rusiji, ako pričamo o kupcima od tuda. Preko nas teško jer oni kada dođu da kupe neku nepokretnost veoma su dobro izlobirani u državi iz koje dolaze da bi nešto kupili. Kao što je bila anti-kampanja protiv agencija za nekretnine i graditelja crnogorskih, tako da se Rusi više okreću svojim graditeljima koji sada grade za tržište. Oni su kupili dosta placeva, a najskuplji je plac koji je neizgrađen. Tako da oni takvih placeva imaju i u principu počnu da rade zgradu, a već su je prodali prije početka izgradnje", navodi Nikolić.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG