Dostupni linkovi

Vojne vežbe pod vođstvom Rusije u blizini granice sa Avganistanom


Tadžikistanska armija, ilustrativna fotografija
Tadžikistanska armija, ilustrativna fotografija

Načelnik štaba ruske arnije doputovao je u četvrtak u Centralnu Aziju jer njene snage održavaju vojne vežbe u dve bivše sovjetske zemlje koje se graniče sa Avganistanom, gde vladine snage nastoje da zaustave ofanzivu talibana, prenosi AFP.

Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba ruske vojske, doputovao je u Uzbekistan-najmnogoljudniju državu Centralne Azije-kako bi posmatrao zajedničke rusko-uzbekistanske vojne vežbe. Obe vojske su takođe učestvovale u četvrtak u odvojenim vežbama sa susednim Tadžikistanom.

Tokom sastanka sa uzbekistanskim kolegom Šukratom Halmuhamedovom, Gerasimov je rekao da se vežbe održavaju u trenutku kada se pogoršava situacija u regionu "radi uvežbavanja akcija za suzbijanje terorističkih pretnji".

Gerasimov je takođe rekao da Moskva povećava snabdevanje ovog regiona oružjem zbog pogoršanja u Avganistanu, za šta je okrivio "ishitreno" povlačenje snaga predvođenih SAD.

"Glavna pretnja za region Centralne Azije danas dolazi iz avganistanskog pravca", rekao je Gerasimov.

Moskva se pozicionirala kao bedem od potencijalnog prelivanja sukoba iz Avganistana u Centralnu Aziju, istovremeno gledajući sumnjičavo na vojnu saradnju zemalja ove regije sa SAD-om.

Vežbe se održavaju u Tadžikistanu na vojnom poligonu koji se nalazi oko 20 kilometara od granice sa Avganistanom.

U tim vežbama učestvuje 2.500 vojnika iz Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana, saopštile su ruske vlasti i dodale da će se te vežbe izvoditi do 10. avgusta, a paralelno su u toku rusko-uzbekistanske vojne vežbe sa 1.500 ljudi.

Ti manevri su na jugu Uzbekistana, takođe u blizu granice sa Avganistanom.

Uzbekistan, koji ima najveću regularnu armiju u Centralnoj Aziji, napustio je drugi put 2012. godine vojni blok Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) predvođen Rusijom.

Taškent se nije ponovo pridružio grupi koju čini šest bivših sovjetskih država, ali je povećao bilateralnu vojnu saradnju sa Moskvom pod predsednikom Šavkatom Mirzijojevom, koji je na vlasti od 2016.

Rusija inače ima vojne baze u Tadžikistanu i Kirgiziji, koje važe za dve najsiromašnije zemlje centralne Azije.

Tadžikistan, koji ima 9,5 miliona stanovnika, deli granicu dugačku 1.300 kilometara sa Avganistanom. Talibani su u junu preuzeli kontrolu nad glavnim graničnim prelazom između te dve zemlje.

Talibani su ofanzivu protiv avganistanskih snaga počeli u maju, čim je počelo povlačenje stranih vojnika, a države Zapada zbog pogoršanja stanja u toj zemlji evakuišu svoje građane.

Militanti već kontrolišu veliki deo ruralnih područja, a sada ugrožavaju provladine snage i u nekoliko velikih gradova.

XS
SM
MD
LG