Dostupni linkovi

Rusija blokirala portal OVD-Info koji prati proteste oporbe


Suosnivač OVD-Info-a Grigorij Ohotin kaže da je potez ruskog regulatora Roskomnadzora da promatrača ljudskih prava označi kao "stranog agenta" bio dio "kampanje pritiska na neovisne organizacije i medije".

Ruska nevladina organizacija OVD-Info, koja prenosi uhićenja tijekom oporbenih prosvjeda u zemlji, priopćila je 25. prosinca da je njezinu internetsku stranicu blokirao ruski medijski regulator, u svjetlu rastuće represije nad oporbom.

Organizacija koja pruža i pravnu potporu žrtvama političkog progona, navela je da je medijski regulator Roskomnadzor blokirao portal početkom tjedna.

"Za sada nismo dobili obavještenje i ne znamo razlog naše blokade", navela je nevladina organizacija na Twitteru.

Sud u Moskovskoj oblasti donio je 20. prosinca odluku o "ograničavanju" pristupa portalu.

Portal OVD-Info nije bio dostupan novinarima AFP-a u Rusiji.

Taj potez predstavlja jedan u nizu mjera protiv kritičkih glasova prema vlasti.

Jedan od tih poteza je hapšenje Alekseja Navaljnog, koji se smatra glavnim protivnikom Kremlja.

Profil: Aleksej Navaljni, dobitnik nagrade Saharov
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00

Ruski takozvani Zakon o stranim agentima usvojen je 2012. godine i više puta je mijenjan. Njime se zahtijeva da se nevladine organizacije koje primaju stranu pomoć, a za koje vlada smatra da se bave političkim aktivnostima, moraju registrirati, identificirati kao "strani agenti" i podvrgnuti reviziji.

Human Rights Watch osudio je ruske zakone o "stranim agentima", nazivajući ih "još jednim represivnim sredstvom koje vlada može koristiti za uznemiravanje neovisnih skupina".

Ruske vlasti pokrenule su posljednjih mjeseci opsežnu akciju protiv oporbenih aktivista, kao i neovisnih medija i skupina za ljudska prava.

Izvor: AFP, Reuters
XS
SM
MD
LG