Dostupni linkovi

Svjedoci govore da ruski vojnici u Bjelorusiji prodaju opljačkano iz Ukrajine


Rusija koristi Bjelorusiju kao tren za svoje trupe koje se rotiraju u Ukrajini.
Rusija koristi Bjelorusiju kao tren za svoje trupe koje se rotiraju u Ukrajini.

Ruski vojnici koji se vraćaju ili premještaju iz Ukrajine često pokušavaju prodati opljačkanu robu Bjelorusima u južnim pograničnim područjima, pokazuju intervjui s lokalnim stanovnicima, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Izvještaji iz jugoistočne regije Homel posljednji su primjer kako je Moskva koristila regiju koja graniči i s Ukrajinom i s Rusijom kao polazište za trupe koje se rotiraju u Ukrajini – i kako je to poremetilo živote Bjelorusa.

Prošlog mjeseca, stanovnici Homela, glavnog grada regije, i drugih rubnih gradova izvijestili su kako su leševi ruskih vojnika poginulih u borbama u Ukrajini preplavili neke od mrtvačnica u regiji.

Bolnice su se također punile do maksimuma ranjenim ruskim vojnicima, a ljekari i medicinsko osoblje bili su primorani da rade isključivo na njihovom liječenju, tvrde stanovnici.

Posljednjih dana ukrajinski i zapadni zvaničnici izvijestili su da su se ruske trupe povukle s fronta u blizini Kijeva i preraspodijelile drugdje, uključujući i u Bjelorusiju.

Jedan čovjek koji živi u Mejzeru, gradu jugozapadno od Homela, rekao je da je nebo stalno bilo ispunjeno ruskim avionima i helikopterima, a ruski vojnici stalno su pokušavali da prodaju robu mještanima, uključujući gorivo iz vojnih zaliha.

"Oni uzimaju 'trofeje' opljačkane iz Ukrajine i nude da ih prodaju lokalnom stanovništvu. Frižideri, kućanski aparati, gume i sve što im dođe pod ruku", rekao je za RSE muškarac, koji je tražio da bude predstavljen samo po imenu Ilija.

Čak i prije početka rata 24. februara, stanovnici regije Homel izvijestili su da su ruski vojnici - čije su jedinice bile raspoređene u Bjelorusiji navodno radi zajedničkih vježbi s bjeloruskim jedinicama – redovno pokušavali prodati dizel gorivo mještanima.

Još jedan stanovnik Mezjera ispričao je za RSE kako je bilo velikih grupa ruskih vojnika koji su se gurali u gradske barove i podavnice, okružujući i maltretirajući ljude.

Muškarac, koji je tražio da se koristi samo njegovo ime, Maksim, rekao je da su muškog poznanika koji je imao dugu kosu maltretirali vojnici za koje se činilo da su iz centralne Rusije ili čak iz Sibira.

"Kada odete u prodavnicu, po mirisu možete zaključiti da su ovdje. Uostalom, mislim da se ne kupaju - rekao je Maksim. "Komandanti žive u normalnim uslovima. Vojnici žive u šumama, u šatorima, pa čak i u štalama."

"Rusi se ponašaju kao da su gospodari svemira", rekao je.

U okrugu Brahin, koji je samo 20 kilometara od glavnog putnog prijelaza u Ukrajinu, stanovnici su tokom protekle nedjelje izvijestili o dugim kolonama tenkova, oklopnih transportera i kamiona za prijevoz Uralskih trupa.

Jedan stanovnik rekao je za RSE da su mu ruski vojnici dali letak na ruskom jeziku koji se činio kao propagandni pokušaj pravdavanja ruske invazije.

Propagandni letak za koji je jedan stanovnik Brahina rekao da su mu dali ruski vojnici.
Propagandni letak za koji je jedan stanovnik Brahina rekao da su mu dali ruski vojnici.

"Dragi drugovi, prijatelji, ne treba nam rat! Nećemo napadati i bombardovati gradove. Došli smo da se borimo ne s ukrajinskim narodom, već s nacionalistima od čijih ruku ginu miroljubivi ljudi", piše u letku koji je podijeljen sa RSE.

U i oko Naroulje, grada smještenog na obalama rijeke Pripjat, južno od Mezjera, stanovnici su prijavili velike logore trupa, kao i terensku bolnicu u kojoj su liječeni ranjeni vojnici.

Leševi vojnika šalju se direktno u Rusiju, rekli su, bilo kamionima ili vozom.

"Terensku bolnicu izvana čuvaju ruski vojnici kako bi se osiguralo da niko ne fotografiše", rekao je jedan stanovnik Narovlje, koji je zamolio da ostane anoniman. "Tamo ima puno helikoptera koji lete vrlo nisko. Mnogi od njih kruže nad (gradom)."

Drugi stanovnik, koji je također tražio da se ne koristi njegovo ime, rekao je da vojnici kupuju sav alkohol u prodavnicama.

"Jednom je ruski (vojnik) zgrabio votku i vino, a onda njegova (bankovna) kartica nije radila. Pa je otišao i vratio sve", rekla je osoba za RSE. "Ali uglavnom samo kupuju. I uzimaju puno votke."

"Također tenisice, peciva i cigarete", dodao je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG