Dostupni linkovi

Ambasada Rusije u BiH traži poništenje odluke visokog predstavnika


Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov (Fotografija nastala 31. marta 2022.)

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini (BiH) odbacila je u srijedu, 13. aprila, odluku visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta kojom je poništio Zakon o nepokretnoj imovini bh. entiteta Republika Srpska (RS) te ponovo osporila njegov legitimitet kao visokog predstavnika.

Odluka ruske ambasade uslijedila je nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt dan ranije, u utorak, 12. aprila, obustavio Ukaz predsjednice RS-a Željke Cvijanović o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, do odluke Ustavnog suda BiH.

Time je visoki predstavnik stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini u RS-u, čime je prvi put upotrijebio Bonske ovlasti. One predviđaju da Ured visokog predstavnika (OHR) može nametati ili mijenjati zakone, smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

Ruska ambasada od Upravnog odbora (UO) Vijeća za provedbu mira (PIC) zahtijeva da ponište "takozvanu odluku Schmidta od 12. aprila ove godine".

"Ukoliko pojedini članovi UO PIC-a nastave popuštati samovolji Schmidta, posebno ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BiH, onda će sva odgovornost za moguću destabilizaciju u BiH pasti na predstavnike međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Iz Ruske ambasade pozivaju sve političke snage u BiH da "pokažu realizam i odmah krenu u direktan dijalog, bez vanjskog posredovanja kako bi se što prije došlo do kompromisnih rješenja o aktuelnim unutarpolitičkim pitanjima, formirala i jačala atmosfera saglasnosti i pomirenja".

Zaključili su da samo to, u sadašnjoj komplikovanoj situaciji, može stvoriti uslove za osiguranje stabilnosti i sigurnosti u BiH.

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini (BiH) od avgusta 2021. navodi kako ne prihvata Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH. Objašnjavaju to činjenicom da su Ruska Federacija i Narodna Republika Kina bile protiv Schmidtovog izbora u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Vlasti RS upozoravane i ranije

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 7. aprila pozvao vlasti RS da preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi se Zakon o nepokretnoj imovini u RS stavio van snage.

Tada je podsjetio na ranije odluke Ustavnog suda BiH, prema kojim je BiH titular cjelokupne državne imovine, uključujući imovinu bivše SFRJ i bivše SRBiH, ali i javnih dobara. Naveo je i da nadležnost za regulisanje ovog pitanja isključivo spada u opseg Parlamentarne skupštine BiH.

Zakon o nepokretnoj imovini je 5. aprila objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske, a usvojen je na sjednici Skupštine tog entiteta 10. februara.

Zakonom o nepokretnoj imovini je predviđeno da se nekretnine u vlasništvu države BiH pretvaraju u imovinu RS-a.

Prema ovom zakonu, na RS bi trebalo da bude upisana nepokretna imovina koju koriste entitetske institucije, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge javne službe čiji su osnivači RS, odnosno jedinice lokalne samouprave.

XS
SM
MD
LG