Dostupni linkovi

Lavrov izjavio da je Rusija spremna na razmjenu zarobljenika sa SAD


Viktor Bout (lijevo), Paul Whelan i Brittney Griner 
Viktor Bout (lijevo), Paul Whelan i Brittney Griner 

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao 5. avgusta da je Moskva spremna da razgovara o razmjeni zarobljenika s Washingtonom putem postojećih diplomatskih kanala.

Lavrov je govorio dan nakon što je ruski sud osudio košarkašicu Brittney Griner krivom za krijumčarenje droge i odredio kaznu od 9 godina zatvora. Ova kazna je izazvala oside sportista širom svijeta dok ju je američki predsjednik Joe Biden nazvao "neprihvatljivom".

"Spremni smo da razgovaramo na ovu temu, ali u okviru kanala koji su dogovoreni između predsjednika Vladimira Putina i Bidena", rekao je Lavrov na konferenciji za medije na marginama ASEAN sastanka u Kambodži, 5. avgusta.

Američki državni sekretar Antony Blinken i Lavrov su razgovarali putem telefona 29. jula o razmjeni zatvorenika. Blinken je rekao da ova razmjena uključuje Griner i bivšeg američkog marinca Paula Whelana.

Šta se dešava sa Brittney Griner, američkom košarkašicom zatočenom u Rusiji?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Whelan, izvršni direktor korporativne sigurnosti, osuđen je 2020. godine na 16 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu. On poriče optužbe.

Medijski izvještaji koji citiraju američke izvore kažu da bi Rus koji bi se zamijenio za dvoje Amerikanaca bio zatvoreni trgovac oružjem Viktor Bout.

Izvor: Reutersa, AFP i TASS

XS
SM
MD
LG