Dostupni linkovi

Američka košarkašica osuđena na devet godina zatvora u Rusiji


Košarkašica Brittney Griner tokom čitanja presude u sudu u Khimki u blizini Moskve, 4. avgust
Košarkašica Brittney Griner tokom čitanja presude u sudu u Khimki u blizini Moskve, 4. avgust

Ruski sud proglasio je američku košarkašicu Brittney Griner krivom za krijumčarenje droge, rekavši da je "namjerno" donijela elektronske cigarete s uljem kanabisa u Rusiju gdje je došla kako bi se pridružila svom timu. Osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

Tužitelji su ranije zatražili kaznu od devet i po godina zatvora. Maksimalna dopuštena kazna prema ruskom zakonu je deset godina.

Kanabis je u Rusiji nezakonit u medicinske i u rekreativne svrhe.

Griner je u završnoj izjavi sudu 4. avgusta rekla da nije namjeravala prekršiti zakon.

"Nisam kovala zavjeru niti planirala počiniti ovaj zločin", rekla je Griner.

"Nikada nisam namjeravala nikoga povrijediti, ugroziti rusko stanovništvo, prekršiti zakone", rekla je, dodavši da se nada da politika neće igrati ulogu u odluci suda.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Rusiju da odmah oslobodi Griner i rekao da će njegova administracija nastaviti raditi na njenom oslobađanju.

"Danas je američka državljanka Brittney Griner dobila zatvorsku kaznu koja je još jedan podsjetnik na ono što svijet već zna: Rusija nepravedno pritvara Brittney", rekao je u izjavi.

"To je neprihvatljivo i pozivam Rusiju da je odmah oslobodi kako bi mogla biti sa suprugom, voljenima, prijateljima i suigračima."

Njeni advokati su rekli da će se žaliti na presudu za koju kažu da je "apsolutno nerazumna". Njezin obrambeni tim rekao je da je sud ignorirao sve dokaze koje su iznijeli, kao i njeno priznanje krivice.

Griner, zvijezda američke Ženske nacionalne košarkaške asocijacije (WNBA), privedena je 17. februara na moskovskom aerodromu Šeremetjevo kada su carinici u njenom prtljagu otkrili elektronske cigarete sa uljem kanabisa.

Šta se dešava sa Brittney Griner, američkom košarkašicom zatočenom u Rusiji?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Advokati dvostruke olimpijske šampionke su tokom suđenja 4. avgusta ponovili njenu tvrdnju da ona nije imala kriminalne namjere i da se ulje kanabisa našlo u torbi jer se na brzinu pakovala.

Oni su za svjedoke pozvali članove njenog ruskog kluba za koji Greiner igra van sezone u NBA ligi, koji su govorili o njenom karakteru, a priložili su pisano svjedočenje ljekara koji je košarkašici prepisao kanabis za liječenje bolova.

Takođe, rečeno je da je Griner nenamjerno u Rusiju donijela to ulje, pošto ga je koristila kao lijek dok je boravila u Arizoni, gdje je marihuana legalizovana u medicinske svrhe.

Tužilac Nikolaj Vlasenko rekao je da je košarkašica namjerno donijela kanabis u Rusiju.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je prošle sedmice da su SAD dale "značajnu ponudu" Rusiji da oslobodi američke državljane koji se nalaze u zatvoru u Rusiji, uključujući Griner i bivšeg marinca Paula Whelana.

Neimenovani američki izvor je rekao da je Vašington spreman da razmijeni osuđenog trgovca oružjem Viktora Bouta.

XS
SM
MD
LG