Dostupni linkovi

Policija u Moskvi izvršila pretres izdavača povezanog s piscem Borisom Akunjinom


Ruski pisac Boris Akunjin
Ruski pisac Boris Akunjin

Moskovska Izdavačka kuća Zaharov, koja je objavljivala knjige pisca Borisa Akunjina od devedesetih godina, saopštila je u utorak da je policija izvšila pretres u njenim kancelarijama.

Ruska državna novinska agencija TASS citirala je izvor u strukturama za sprovođenje zakona koji je rekao da je potraga povezana sa neodređenom istragom pokrenutom protiv Akunjina.

Dan ranije, državna novinska agencija Interfaks prenela je, pozivajući se na izvore, da je protiv pisca, koji je tog dana dodat na listu terorista i ekstremista, pokrenuta istraga za diskreditaciju ruskih oružanih snaga.

Direktorka Izdavačke kuće Zaharov Irina Bogat rekla je da je pretres izvršen najverovatnije zato što njena izdavačka kuća nije povukla Akunjinove knjige iz prodaje, za razliku od drugih izdavačkih kuća.

Prošle nedelje jedan od najvećih ruskih izdavača knjiga, AST, i najveći lanac knjižara u zemlji, Čitai-Gorod-Bukvojed, objavili da su povukli dela Akunjina i Dmitrija Bikova, još jednog popularnog pisca, zbog njihovih proukrajinskih i antiruskih izjava, preneo je Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Književni časopis Novi mir (Novi svet) je poslednjih dana uklonio dve Akunjinove drame sa svog sajta.

U oktobru su sva ruska pozorišta koja su imale predstave po Akunjinovim delima uklonila njegovo ime s plakata. Takođe, Moskovska kuća knjige bila je prinuđena da ukloni Akunjinove knjige s vidljivih mesta.

Boris Akunjin, što je pseudonim pod kojim piše Grigorij Čhartišvili, bio je među desetinama ruskih pisaca koji su otvoreno osudili agresiju Rusije na Ukrajinu prošle godine.

On je 24. februara prošle godine, odmah posle početka agresije Rusije, na Fejsbuku napisao da je u Rusiji "počela nova stravična epoha".

"Do poslednjeg trenutka nisam mogao da verujem da će (ruski predsednik Vladimir) Putin pokrenuti ovaj apsurdni rat i pogrešio sam. Uvek sam verovao da će na kraju pobediti zdrav razum, i pogrešio sam. Ludilo je pobedilo", napisao je Akunjin.

Akunjin je 2014. otišao iz Rusije. i trenutno živi u Londonu.

XS
SM
MD
LG