Dostupni linkovi

Rusija dodaje istaknute novinare i LGBT aktiviste u registar 'stranih agenata'


Jurij Dud, screenshot iz filma o torturama u Rusiji

Rusko Ministarstvo pravde dodalo je nekoliko novinara, uključujući neke koji su surađivali sa servisima Radija Slobodna Evropa, i dvoje aktivista za prava LGBT osoba u svoj registar stranih agenata.

Dva istaknuta novinara, Jurij Dud, koji ima popularni YouTube kanal, i Roman Dobrohotov, glavni urednik istraživačke web stranice The Insider, su među onima koji su dodani, saopćilo je ministarstvo 15. aprila.

Insider je već upisan u registar i kažnjen jer nije označio svoj sadržaj kao strani agent. Dobrohotov je rekao da web/lokacija neće označiti svoje materijale odricanjem odgovornosti jer je The Insider registriran u Letoniji i nije u obavezi da poštuje ruski zakon.

Ministarstvo pravde je 15. aprila u registar upisalo i političkog karikaturistu i satiričara Sergeja Jolkina, čije crteže redovno objavljuje Radio Slobodna Evropa, i političku analitičarku Jekaterinu Šulman.

Dodati su i novinari Karen Šajnjan, Aleksej Semjonov i Kiril Kruglikov. Semjonov i Kruglikov su surađivali s ruskim servisom Radija Slobodna Evropa.

Dvije LGBT aktivistice su Marija Sabunaeva, šefica Psihološke službe Ruske LGBT mreže, i feministkinja Regina Dzugkoeva.

Registar sada uključuje 142 subjekta i građana. Oni u registru moraju ispuniti nekoliko zahtjeva, uključujući finansijsko izvještavanje i obavezu označavanja svih postova na društvenim mrežama uz odricanje odgovornosti. Prekršaji podliježu administrativnoj i krivičnoj odgovornosti.

Ministarstvo pravde, u skladu sa svojom uobičajenom praksom, nije navelo razloge za dodavanje novinara i aktivista na svoju listu. Mnogi od njih nedavno su se izjasnili protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Dud je nedavno objavio dokumentarni film "Čovjek u vrijeme rata" o tome kako Rusi u Budimpešti pomažu ukrajinskim izbjeglicama.

Šulman je ove sedmice rekla da je otišla u Berlin zbog stipendije njemačke fondacije.

Jolkin, koji je od 1999. godine poznat po oštrim i popularnim karikaturama koje ismijavaju rusku politiku i ciljaju na socijalne probleme u Rusiji i drugim bivšim sovjetskim republikama, rekao je 13. aprila da se nalazi u Bugarskoj.

"Budućnost je maglovita", napisao je na Facebooku.

XS
SM
MD
LG