Dostupni linkovi

Rusija tvrdi da kontroliše aerodrom u blizini Kijeva


Ruska vojska tvrdi da je preuzela kontrolu nad aerodromom nedaleko od Kijeva, dok snage Kremlja ulaze u glavni grad Ukrajine, javlja AP.

Tvrdnje ruske strane nisu mogle biti nezavisno verifikovana.

Preuzimanje aerodroma u Hostomelu, koji ima dugu pistu koja omogućava sletanje teških transportnih aviona, značilo bi da Rusija može da prebaci trupe direktno do predgrađa Kijeva.

Hostomel je udaljen samo sedam kilometara severozapadno od ukrajinske prestonice.

Portparol ruskog ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov, rekao je u petak da su ruske vazdušno-desantne snage upotrebile 200 helikoptera za sletanje u Hostomel i ubile preko 200 vojnika ukrajinskih specijalnih snaga.

Konašenkov je tvrdio da ruske trupe nisu pretrpele žrtve. To je u suprotnosti sa ukrajinskim tvrdnjama da su ruske trupe imale velike gubitke u borbama tamo, piše AP.


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kritikovao je lidere zapadnih zemalja da nedovoljno preduzimaju u usporavanju napredovanja Rusije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa kineskim kolegom Sijem Đinpingom rekao da je Kremlj spreman za pregovore na najvišem nivou sa Ukrajinom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prethodno uputio direktan apel Putinu, pozivajući ga na pregovore sa svojom vladom.

XS
SM
MD
LG