Dostupni linkovi

Putin kaže da je Rusija spremna za razgovore na visokom nivou sa Ukrajinom


Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je svom kineskom kolegi Siju Đinpingu u telefonskom razgovoru u petak da je Rusija spremna da održi razgovore na visokom nivou sa Ukrajinom, javila je kineska državna televizija CCTV, a prenosi Rojters.

„Sjedinjene Države i NATO dugo su ignorisali razumne bezbednosne zabrinutosti Rusije, u više navrata su odbacivali svoje obaveze i nastavili da unapređuju raspoređivanje vojske na istoku, dovodeći u pitanje stratešku krajnju liniju Rusije“, rekao je Putin Si-ju, prenosi CCTV.

„Rusija je voljna da vodi pregovore na visokom nivou sa Ukrajinom”, rekao je Putin.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski proglasio je ratno stanje u zemlji i naredio opštu mobilizaciju, nakon što je Ukrajina napadnuta od strane Rusije 24. februara.

Ukrajinski zvaničnici su 25. februara saopštili da je ruska vojska ušla u Kijev.

Putin je nekoliko dana pre invazije priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Evropska unija, Sjedinjene Države i Velika Britanija uvode kontinuirano nove sankcije Rusiji koje, pored ostalog, targetiraju finansijski i energetski sektor. EU uvela je već dva paketa sankcija, a najavila je da priprema i treći.

XS
SM
MD
LG