Dostupni linkovi

Nadležni ćute o navodnom učešću Belivuka i Veselinovića u rušenju Savamale


U Hercegovačkoj ulici, koja se nalazi u beogradskom kvartu Savamala, nepoznate osobe maskirane fantomkama su u noći između 24. i 25. aprila 2016. bagerima srušile objekte koji su se tu nalazili. Na mestu rušenja u Savamali danas niče državni projekat Beograd na vodi.
U Hercegovačkoj ulici, koja se nalazi u beogradskom kvartu Savamala, nepoznate osobe maskirane fantomkama su u noći između 24. i 25. aprila 2016. bagerima srušile objekte koji su se tu nalazili. Na mestu rušenja u Savamali danas niče državni projekat Beograd na vodi.

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije nisu se javno oglasili povodom navoda da su Veljko Belivuk i Zvonko Veselinović slali svoje ljude da ruše u Savamali u centru Beograda.

Te informacije je prema pisanju portala Nova.rs navodno izneo Veljko Belivuk, koji se sumnjiči da je vođa kriminalnog klana na saslušanju članova ove grupe 7. februara u Tužilaštvu za organizovani kriminal zbog sumnje za ubistvo dve osobe.

Prema tim navodima Belivuk je uz tvrdnju da tužilaštvo i policija podmeću dokaze protiv njih, rekao da će ispričati sve što su radili za državu u proteklim godinama, počevši od rušenja u Hercegovačkoj ulici u Savamali.

"Počeću od Savamale, a posle ću i o mnogo težim krivičnim delima. Zvonko Veselinović, Sale (Stanković) i ja smo poslali momke da ruše u Savamali", rekao je navodno Belivuk.

Advokat Veljka Belivuka nije odgovorio na pisani upit RSE o tome da li može da potvrdi ove navode. Na upit nisu odgovorili ni tužilaštvo i MUP.

Šta se desilo u Savamali?

U Hercegovačkoj ulici, koja se nalazi u beogradskom kvartu Savamala, nepoznate osobe maskirane fantomkama su u noći između 24. i 25. aprila 2016. bagerima srušile objekte koji su se tu nalazili.

Policija se nije odazvala na pozive građana, a izvršioci do danas nisu otkriveni.

Pet godina od rušenja u beogradskoj Savamali
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Na mestu rušenja u Savamali danas niče državni projekat Beograd na vodi.

Zbog ovog događaja organizovani su i masovni protesti u prestonici Srbije, sa kojih su vlastima upućivani zahtevi da prestanu da kriju odgovorne.

Pritisnut reakcijama dela javnosti, sam premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 2016. godine da su za rušenje odgovorni najviši gradski zvaničnici. On, međutim, nije imenovao na koga se to odnosilo.

Ko je Belivuk?

Optužnica protiv 37-godišnjeg Veljka Belivuka, njegovog najbližeg saradnika Marka Miljkovića i još 29 osoba podignuta je 30. jula 2021.

Terete se za pet ubistava, otmicu i silovanje, trgovinu drogom i oružjem.

Članovi Belivukove grupe uhapšeni su 4. februara 2021. i od tada su u pritvoru.

Pet stvari koje treba znati o 'slučaju Belivuk' u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Veljko Belivuk je bio vođa jedne od navijačkih grupa fudbalskog kluba Partizan.

Predstavnici vlasti i pojedini mediji objavljivali su detalje iz istrage protiv Belivuka, fotografije osakaćenih i iskasapljenih tela uz tvrdnju da je reč o žrtvama njegove grupe.

Nakon policijskih pretresa izloženi su eksploziv i oružje pronađeni u jednoj od kuća gde su, kako se sumnja, počinjena ubistva.

Opozicija je tražila da se ispitaju veze Belivuka sa vrhom vlasti u Srbiji.

Istraživački novinari objavili su da je Belivuk tokom saslušanja navodno izjavio da je imao kontakte sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kao i da su mu Vučić i saradnici "tražili više usluga" od kontrole tribina, do suzbijanja pojedinih antivladinih protesta.

Predsednik Srbije je te navode negirao. Takođe je izjavio da je Belivuk imao zaštitu visokih funkcionera policije, ali ih nije imenovao.

Biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović na listi je sankcija američkog Ministarstva finansija.

On je označen da pripada koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom.

Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, ubijen je 2016. godine pod još nerasvetljenim okolnostima.

Reakcije opozicije

Opozicioni pokret Ne davimo Beograd, koji od 2016. godine insistira na rasvetljavanju rušenja u Savamali, saopštio je 10. februara da navodi Veljka Belivuka "nesumnjivo govore o umešanosti vrha Srpske napredne stranke i njenih satelita u brojne kriminalne poduhvate i korišćenje kriminalnih grupa i klanova u svakodnevne poslove".

Srpska napredna stranka je okosnica vladajuće koalicije u Srbiji, a lider ove partije je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Jasno je da se operacija obima kakva je viđena u noćnom rušenju u Hercegovačkoj ulici u Beogradu ne bi mogla desiti bez koordinacije policije, gradskih službi i naloga iz vrha vlasti", navedeno je u saopštenju Ne davimo Beograd.

Opoziciona Stranka slobode i pravde (SSP), na čijem čelu je Dragan Đilas, saopštila je 10. februara da je Belivuk u svom iskazu pred tužiocem otkrio ne samo izvršioce, već zapretio i nalogodavcima.

"Sada je potpuno jasno da se proces Belivuk klanu odugovlači, jer suđenje nije počelo ni četiri meseca nakon potvrđivanja optužnice, kako se pre izbora 3. aprila ne bi čule optužbe na račun režima", naveo je SSP.

U Srbiji bi 3. aprila trebalo da budu održani predsednički, vanredni parlamentarni i beogradski izbori.

"Iskazom uhapšenog šefa kriminalnog klana Veljka Belivuka potvrđena je povezanost Aleksandra Vučića, Siniše Malog i Gorana Vesića sa ovom klanom, kao i sa Zvonkom Veselinovićem", naveo je SSP.

U vreme rušenja u Savamali Vučić je bio premijer, Mali gradonačelnik, a Vesić gradski menadžer.

Do sada se niko iz vlasti nije oglasio povodom ovih navoda.

RSE je poslao upit Srpskoj naprednoj stranci, ali ta partija nije bila dostupna za hitan komentar.

XS
SM
MD
LG