Dostupni linkovi

Rus ubijen u blizini Beča navodno je bio kritičar Kadirova


Prijavljena žrtva, Mamihan Umarov, bio je poznat kao Anzor iz Beča.

Ruski tražilac azila koji je 4. jula upucan izvan austrijske prijestolnice Beča, bivši je čečenski separatist i kritičar čečenskog lidera Ramzana Kadirova, rekli su izvori čečenske dijaspore, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku (RFE/RL).

Izvori su kazali da se žrtva zove Mamihan Umarov, poznatiji kao Anzor iz Beča.

Službenici u Austriji rekli su samo da je žrtva 43-godišnji tražilac azila iz Ruske Federacije i da je ustrijeljen na parkiralištu ispred trgovačkog centra u bečkom predgrađu Gerasdorf.

Austrijska policija saopštila je 6. jula da je žrtva odbila policijsku zaštitu, ali nije precizirala kada i zašto joj je to ponuđeno.

Austrijski mediji prenijeli su da se ubistvo razmatra kao moguće političko ubistvo.

Roland Šeršer (Scherscher), šef regionalne obavještajne i antiterorističke službe uključene u slučaj, rekao je Austrijskoj pres agenciji da motiv ostaje nejasan, te da su mogući i politički motiv ili možda svađa.

Prema početnim izvještajima, tražilac azila upucan je u glavu i umro je prije dolaska kola hitne pomoći.

Osumnjičeni, kojeg su austrijske vlasti također identifikovale samo kao ruskog državljanina, uhvaćen je nekoliko sati kasnije, oko 200 kilometara zapadno od glavnog grada, u Lincu, nakon velike policijske potrage.

Vlasti su kasnije 5. jula uhapsile drugog muškarca za kojeg su u početku mislili da je svjedok. Nakon ispitivanja muškarca, policija ga je uhapsila kao osumnjičenog. Nisu objavljeni detalji njegovog identiteta, objavio je austrijski ORF.

Policija istražuje incident i pokušava utvrditi motiv. Provodi se obdukcija žrtve, čiju je molbu za azil Austrija priznala 2007. godine.

Glasnogovornik ruske ambasade u Beču rekao je državnoj novinskoj agenciji TASS da nisu kontaktirani u vezi s događajima.


U intervjuima i postovima na društvenim mrežama Umarov je za sebe rekao da je bivši plaćenik koji je radio za sigurnosne službe bivše nezavisne čečenske države Ičkerija. Često je optuživao ruske sigurnosne snage da izvršavaju atentate na bivše čečenske separatiste u evropskim zemljama.

Grupe za zaštitu prava optužile su Kadirova, koji je vladao Čečenijom od 2007. godine, za brojna kršenja ljudskih prava, uključujući otmice, mučenja, vansudska pogubljenja, nestanke i ciljana ubistva političkih i ličnih rivala kako u Rusiji, tako i izvan nje.

U februaru je u Švedskoj napadnut čečenski bloger Tumso Abdurahmanov. Uspio je savladati svog navodnog napadača i predati ga vlastima.


U martu 2019. šef čečenskog parlamenta Magomed Dadujev proglasio je krvnu osvetu protiv Abdurahmanova.

Čečenski bloger Imran Alijev, također kritičar Kadirova, pronađen je mrtav 30. januarau francuskom gradu Lilu. Izboden je 135 puta. Tužioci kažu da su kao glavnog osumnjičenog u ovom slučaju identifikovali muškarca rođenog u Rusiji koji se vratio u Čečeniju odmah nakon ubistva.

U avgustu 2019., u Berlinu je ubijen Zelimkan Kangošvili, bivši čečenski borac rodom iz Gruzije. Tužioci u Njemačkoj u tom slučaju podigli su optužnice za ubistvo protiv ruskog državljanina i optužili rusku vladu da je naredila ubistvo.

XS
SM
MD
LG