Dostupni linkovi

Dva Rusa uhapšena u Švedskoj zbog napada na čečenskog blogera


Tumso Abdurakhmanov, čečenski bloger
Tumso Abdurakhmanov, čečenski bloger

Dva Rusa nalaze se u pritvoru u Švedskoj zbog sumnje da su pokušali izvršiti ubistvo na čečenskog blogera prošlog mjeseca, saopštile su švedske vlasti, prenosi Reuters.

Bloger Tumso Abdurakhmanov već se nekoliko godina nalazi u Evropi gdje pokušava dobiti azil. On je 26. februara pretrpio napad čekićem u gradu Gavle, rekla je lokalna tužiteljica Therese Stensson.

Ovo je, piše Reuters, treći napad na kritičare čečenskog lidera Ramzana Kadirova kojeg podržava Kremlj. U Francuskoj je ubijen bloger Imran Alijev, a u čečenskom gradu Groznom napadnuta je novinara Jelena Milašina.

Jedan Rus nalazi se u pritvoru od nedjelje zbog sumnje na pokušaj ubistva, rekla je tužiteljica, dok se u Okružnom sudu u Gavleu od petka u pritvoru nalazi navodni saučesnik, tridesetogodišnja žena.

Abdurakhmanov je prije nekoliko godina morao pobjeći iz Čečenije u strahu za svoju sigurnost, nakon što je postao poznat po kritikama domaće vlasti koju podržava Kremlj.

On je na YouTube-u objavio video u kojem napadač priznaje da je iz Moskve te da je u čečenskom glavnom gradu Groznom, osoba pod imenom Abdurakhman, tražila od njega da 'zastraši' Abdurakmanova.

Od kada je 2015. godine pobjegao iz Čečenije, Abdurakhmanov nije uspio da dobije azil u Evropu. Do sada je u Poljskoj odbijen dva puta za azil, uprkos snažnoj podršci aktivista za zaštitu ljudskih prava.

Abdurakhmanov je iz inostranstva nastavio da kritikuje režim Ramzana Kadireva.

XS
SM
MD
LG