Dostupni linkovi

SAD: U eksploziji u rudniku poginulo 25 rudara




Prema poslednjim podacima, u eksploziji u rudniku u američkoj državi Zapadna Virdžinija poginulo je 25 rudara, a četvoro se vodi kao nestalo.

Kako je objavio CNN, ovo je najteža rudarska nesreća u SAD u posljednjih 25 godina.

Kompanija “Mesi enerdži” (Massey Energy) u čijem je vlasništvu ukljenokop potvrdila je da je 25 ljudi poginulo u snažnoj eksploziji u rudniku, a da je, pored četvoro nestalih, dvoje povređenih hospitalizovano.

Spasilačke ekipe saopštile su da neće odustati od spasavanja još četvorice rudara, uprkos činjenici da je akcija privremeno zaustavljena zbog visoke koncentracije metana i ugljičnog monoksida u rudniku.

Ovo je izjavio Kevin Striklin iz američke rudarske službe zadužene za zdravlje i sigurnost rudara koji ujedno nije mogao da predvidi koliko će trajati akcija spasavanja.

"Mislim da je ovo strašna situacija, ali će operacija spasavanja trajati sve dok ne utvrdimo da li su četiri rudara živa", rekao je Striklin, uz opasku da se “čuda događaju i da nada mora da postoji”.

Eksplozija je odjeknula sinoć, po lokalnom vremenu, u rudniku uglja 48 kilometara južno od glavnog grada države, Čarlstona.

Bela kuća saopštila je da je povodom nesreće američki predsednik Barak Obama razgovarao telefonom sa guvernerom Zapadne Virdžnije Džoom Menčinom kome je ponudio pomoć i izrazio saučešće zbog smrti rudara..
XS
SM
MD
LG