Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nikšićki rudari ponovo protestuju


Arhivska forografija
Lela Šćepanović

Rudari nikšićkog Rudnika boksita, njih 70, koji su novogodišnje praznike proveli u jami Biočki stan, po katastrofalnim vremenkim uslovima, ponovo su ušlu u istu jamu jer im obećanja koja im je za izlazak garantovala Vlada, to jest, premijer Milo Đukanović, nijesu ispunjena.

Oko 70 rudara nikšićkog Rudnika boksita ponovo je sinoć sišlo u jamu Biočki stan. Oni su nezadovoljni što im nijesu isplaćena obećana dugovanja na koja se pisanom garancijom u januaru obavezao premijer Crne Gore Milo Đukanović.

Predstavnici radnika su juče na zboru ocjenili da je Đukanovićeva riječ pogažena, iako je premijer u vrijeme prethodnih rudarskih protesta, jasno saopštio da će sve u potpunosti biti ispoštovano, nezavisno do toga da li će manadžment preduzeća ispuniti svoj dio obaveza.

"CEAK je u 10 i 30 časova rekao da će biti tek sljedeće nedjelje isplata radnicima Rudnika boksita i da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni, mi smo se sinoć zatvorili u jamu negdje oko jedan sat poslije ponoći", kaže rudar Zoran Dumnić.

Ono što je za sada poznato jesta da se rudarima duguje decembarska zarada, dvije zimnice, regres i jubilarne nagrade i otpremnine za dobrovoljni odlazak iz preduzeća. Da li rudari imaju još zahtjeva za sada nije poznato. Zahtjevi će biti saopšteni kada se rudari, kako kažu, uvjere da njihov predstavnik Marko Nikolić neće biti uhapšen.

"Jutros je trabalo da damo novinarima koji su naši zahtjevi, ali smo u nemogućnosti zato što je gospodin Oleg, to je bezbednjak ove ruske kompanije, na sve načina pokušao da hapsi našeg predstavnika Marka Nikolića koji je legitimno izabran od strane jamskih radnika da nas predstavlja i da bude ovdje, međutim, Oleg koristi neku situaciju da Marko Nikolić više nije radnik, da je raskinuo ugovor, a to je sve neistina i molimo medije da nama vjerujete da je Marko Nikolić još uvijek naš radnik, još uvije nije raskinuo ugovor i za sada imam samo toliko da vam kažem, a što se tiče naših zahtjeva to tek kada gospodin direktor dođe i makne ljagu sa našeg druga Marka Nikolića da neće da ga hapsi, onda možete da dobijete i ostale informacije. Hvala vam. Marko je trenutno u jami".


Čeka se potpis?

Danas nam je iz Uprave rudnika potvrđeno samo to da je najrealnije da isplata dugovanja bude naredne nedjelje. Na naše pitanje kako komentarišu ponovni silazak rudara u jamu i ko prijeti rudaru Marku Nikoliću hapšenjem, iz Uprave nikšićkog Rudnika boksita nijesu imali komentar.

Iz Sindikata Rudnika boksita juče je saopšteno da im je uprava rekla da je za početak isplate dugovanja potreban još samo potpis iz Ministarstva ekonomije. PR ministarstva nam je saopštila da je ministar Branko Vujović u službenoj posjeti Albaniji i da do njegovog povratka ne mogu komentarisati najnoviji silazak rudara u jamu. To što su rudari i juče na zboru najavili da će do petka čekati isplatu dugovanja, a sinoć sišli u jamu, rudar Ilija Đilas je ovako obrazložio:

"Prethodno smo iznijeli zahtjeve, obećano nam je ispunjenje i prevarili su nas. Mislim da je sve jasno."

Rudari nikšićkih Rudnika boksita radikalizovali su proteste na isti način krajem decembra prošle godine kada su ostali zatvoreni u jami osam dana. Dok su oni štrajkovali glađu premijer Crne Gore Milo Đukanović je optužio ruskog vlasnika za "besprizornu neodgovornost" prema zaposlenima i dodao da respektuje nepovjerenje rudara prema poslodavcu koga je pozvao da preuzme odgovornost za situaciju u preduzeću. Rudari su tada izašli nakon što im je ministar rada Suad Numanović uručio pismo od premijera Đukanovića sa garancijom za isplatu dugovanja.

******
Pročitajte i ovo:

Rudari i za Novu godinu štrajkuju u jami?
Đukanović: Vlasnik nikšićkog rudnika neodgovoran

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG