Dostupni linkovi

Đukanović: Vlasnik nikšićkog rudnika neodgovoran


Upozorava ruske vlasnike na obavezu poštovanja zakona države - Milo Đukanović, foto: Savo Prelević
Upozorava ruske vlasnike na obavezu poštovanja zakona države - Milo Đukanović, foto: Savo Prelević
Crnogorski premijer Milo Đukanović pozvao je ruske vlasnike Rudnika boksita u Nikšiću da preuzmu odgovornost za stanje u tom preduzeću u kojem rudari osam dana štrajkuju pod zemljom zbog neisplaćenih zarada i drugih dugovanja.

"Besprizorno je to što najvažniji predstavnici većinskog vlasnika, sa izuzetkom izvršnog direktora, sve ove dane u kojima je deo njihovih zaposlenih u štrajku pod zemljom ne nalaze za shodno da prekinu odmore i preuzmu odgovornost", rekao je Đukanović "Pobjedi" i optužio većinskog vlasnika Rudnika da "urušava napore vlade koja pokušava da supstituiše ulogu neodgovornog vlasnika".

On je upozorio vlasnike, Centralno evropsku aluminijumsku kompaniju, oligarha Olega Deripaske, na obavezu poštovanja zakona i institucija države.

"Ne bih voleo da još jednom dođem u situaciju da moram da objašnjavam da se institucije države moraju poštovati i da je to... zakonska obaveza kako domaćih tako i stranih investitora", kazao je crnogorski premijer i upozorio da "ako se ta crta pređe, ne pomažu više ni obezbeđenja ni arogancija bez pokrića".

UGROŽENI ŽIVOTI

Crnogorska vlada nedavno je sa ruskim vlasnikom Rudnika i Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) potpisala ugovor o poravnanju, kojim je
država, između ostalog obezbedila garancije od 135 miliona evra za opstanak industrije aluminijuma u Crnoj Gori.

Preko 80 rudara nikšićkog rudnika u jami je osmi dan i oni prete da iz nje neće izaći dok se ne ipune njihovi zahtevi. "Uslovi u jami su nehumani i plašim se da ako rudari ostanu još noć, dve , da su im životi ugroženi", kazao je nakon sinoćnjeg obilaska rudara u jami crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović.

I Ministarstvo ekonomije naložilo je upravi nikšićkog Rudnika boksita da bez odgađanja skloni rudare iz jamskih prostorija. U rješenju Ministarstva navodi se da je uprava dužna da, kao hitnu mjeru, sprovede zaštitu osoba i materijalnih dobara.

Rudari ne veruju ruskom vlasniku, traže da napusti Rudnik i o uslovima prekida štrajka razgovaraju sa vladom.
XS
SM
MD
LG