Dostupni linkovi

JAR: Odustajanje od optužnice protiv 270 rudara


Policajac sklanja koplja ubijenih rudara
Policajac sklanja koplja ubijenih rudara
Glas Amerike

Više od dve nedelje posle fatalne pucnjave ispred južnoafričkog rudnika platine Lonmin, čiji rudari su bili u štrajku, funkcioneri i stanovnici su se okupili u nedelju na sahrani dela rudara koje je ubila policija. Njihove ubijene kolege sahranjene su nedelju dana ranije.

Pucnjava se odigrala nakon višednevnih nemira ispred tog rudnika. Pregovori sa sindikatima nisu uspeli pa su rudari održali samoinicijativni štrajk tražeći trostruku zaradu od oko 1.500 dolara mesečno.

Policija tvrdi da su rudari prvi otvorili vatru i da nije imala izbor već da odgovori u samoodbrani. Nijedan policajac nije optužen, ali je vlada naredila istragu o tom incidentu koji se dogodio 16 avgusta.

U medjuvremenu, tužioci u Južnoafričkoj republici su privremeno odustali od optužnice za ubistvo protvi 270 rudara optuženih da su uzrokovali pogibije 34 svojih kolega koje je ubila policija. Rudari su optuženi nakon pucnjave 16. avgusta tokom štrajka u rudniku Lonmin, u Marikani.

Vrhovni tužilac Nomgkono Džiba je saopštila da će optužbe biti podignute tek kada istraga bude okončana. Ona je rekla da će optužnice za ubistvo protiv 270 osumnjičenih rudara biti zvanično povučene na sudu.

Lokalne vlasti optužile su rudare u skladu sa nejasno napisanim statutom zvanim „zakon o zajedničkom dobru“, prema kome ljudi koji su bili na mestu gde je zločin počinjen mogu da budu optuženi kao saučesnici. U skladu sa tim zakonom iz ere aparthejda, pomenuti rudari mogu da budu okrivljeni za pogibije uprkos činjenici da je policija otvorila vatru.

Tužioci navode da je policija bila primorana da puca u rudare zato što su štrajkači napadali policajce mačetama i palicama. Policija tvrdi da su rudari pucali iz najmanje jednog pištolja.

* Tekst preuzet sa internet portala Glasa Amerike
XS
SM
MD
LG